top of page
Søg
  • Forfatters billedeSteen Nedell Christensen

Erhvervslivet kan lære af frivillige ledere

Arbejdet med frivillige stiller krav til Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.


Af: Journalist Steen Nedell Christensen, Humtech


Når man hver dag er den øverste chef for en organisation med rundt regnet 36.000 medlemmer og talrige frivillige ledere, så stiller det nogle krav til, hvordan man er leder. Det oplever Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.

Og måden man skal være leder på, hænger godt sammen med organisationen, hvor medmenneskelighed og at opføre sig ordentligt er en af grundstenene.

Det fortæller Morten Gade i en samtale med Grith Okholm Skaarup i podcasten Aftryk, der er en serie samtaler mellem Grith Okholm Skaarup og ledere fra det danske erhvervsliv, der formår at sætte aftryk i andre mennesker.


Medmenneskeligt ansvar

”Hvis vi skal tale om lederskab i en organisation som Det Danske Spejderkorps, så kræver det lidt mere at være leder for frivillige. Hvis man ikke opfører sig ordentligt, så kan de frivillige jo bare gå,” siger Morten Gade.

Han har en klar vision for, hvordan man skal være leder med et menneskeligt ansigt.

”Jeg synes, at det som leder er vigtigt at skabe rammer og de bedste betingelser for, at folk kan være den bedste udgave af sig selv,” siger han.


Morten Gade har aldrig selv været spejder, men han er faldet for organisationen, som han både kender som leder og via sin datter, der er spejder.

Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

”Vi forsøger at indgyde i børnene, at de skal tage ansvar for hende, der står ved siden af.” Han har opdaget en fuldstændig fantastisk organisation fyldt med mennesker, der er særdeles medmenneskelige.

Han lærer af organisationen hver dag, og mener, at det kan alle andre også.


”Jeg møder i ekstrem høj grad medmenneskeligt ansvar for andre i de frivillige ledere. Det ser jeg både gennem mit arbejde og gennem min datter, når hun f.eks. tager på lejr. Unge mennesker på 15-25 år, der vælger at prioritere at være sammen med børn på sommerlejr i stedet for at sidde på værtshus.”


Fejl er en del af læringskurven

Grith Okholm Skaarup spørger, om det er for meget ansvar at lægge på børn og unge.

”Hvis det stod alene, kunne det kunne det blive for stort et ansvar, men der er altid andre til at hjælpe dem med at samle op. Og det er jo med princippet ”learning by doing” og så ved man, at man begår fejl og lærer af dem,” svarer Morten Gade.

Hvordan kan spejderne blive frontløbere? Er de et billede på, hvordan fremtidens virksomheder kunne se ud?

”Jeg tror, spejderledere er et billede på, hvordan man laver dygtig ledelse i fremtiden, men også i fortiden, for det er jo ikke noget nyt. Mit nye yndlingsfakta er, at samtlige amerikanske præsidenter siden 2. Verdenskrig på nær Donald Trump har været spejderleder.

Jeg hører tit, at de oplever, at den lederuddannelse, man får som spejderleder er noget, der kan bruges i erhvervslivet. Men det handler sikkert også om, hvem det er vi tiltrækker. Det er mennesker, der er villige til at gøre noget ekstra. Og derfor kan det være fuldstændig det samme, hvis du var fodboldtræner eller frivillig i petanque-foreningen,” siger Morten Gade.


Frivillighed og lederskab

Grith Okholm Skaarup mener også, at vi kan lære meget af frivilligheden og hvis hun skal vælge mellem en ny medarbejder, der har taget adskillige teoretiske lederkurser, men aldrig ledet mennesker i praksis, og én, der har ledererfaring, så ved hun godt, hvad valget falder på.

Vi udvikler og uddanner i et væk, men tager tiden væk fra den egentlige læring af i praksis at lede andre mennesker. Jeg er selv evigt videbegærlig og kunne uddanne mig også inden for ledelse i et væk, men jeg er også meget bevidst om, at mennesker er komplekse størrelser, der ikke kan sættes på formel, og at den største læring i ledelse derfor er at være omgivet af mennesker, vi skal tage ansvar for.


Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

Det kan endnu et ledelsescertifikat ikke hamle op med, selvom gode værktøjer også er essentielle at have med, så lærer vi først, når vi står i det - og det er her frivilligheden virkelig også kan noget for at udvikle fremtidens ledere, mener Grith Okholm Skaarup.


"Ledere skal basalt være virkelig begejstrede for at lede og udvikle andre mennesker, og er det ikke det, det handler om, men derimod status eller magt, så er ledelse reelt ikke vejen at gå” siger Grith der derfor også mener, at det er her de frivillige ledere viser deres format som rollemodeller.

Vil du høre mere om lederskab og medmenneskelighed kan du lytte til podcasten Aftryk her.


Se Aftryk 05: Morten Gade - Morgendagens ledere med medmenneskelig mission

Om at sætte aftryk i lederskab, fællesskab og frivillighed.


MØD MEDMENNESKET Morten Gade, generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.

Hvor han med egne ord arbejder for 36.000 chefer. Medlemmerne. - Der måske er morgendagens bedste bud på fremtidens ledere?


I hvert fald afslører Morten i episoden, at alle USAs præsidenter siden 2. verdenskrig har været spejdere. Med undtagelse af én. Kan du gætte, hvem det er?


Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på dit eget og fremtidens lederskab? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag, workshops og 1:1-sessions med stifter af Humtech Grith Okholm hos ARTE Booking eller Youandx.


Vil du læse eller bidrage til onlinemagasinet Humtech Impact?

Humtech Impact er videnjournalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video. Humtech Impact er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.


CO-Lab og bidrag

Onlinemagasinet Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto til: info@humtech.dkbottom of page