Arbejdet med frivillige stiller krav til Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.
Af Steen Nedell Christensen
Når man hver dag er den øverste chef for en organisation med rundt regnet 36.000 medlemmer og talrige frivillige ledere, så stiller det nogle krav til, hvordan man er leder. Det oplever Morten Gade, der er generalsekretær i Det Danske Spejderkorps. Måden man skal være leder på hænger godt sammen med organisationen, hvor medmenneskelighed og at opføre sig ordentligt er en af grundstenene.Det fortæller Morten Gade i en samtale med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup i podcasten Aftryk, der er en serie samtaler mellem Grith Okholm Skaarup og ledere fra det danske erhvervsliv, der formår at sætte aftryk i andre mennesker.
”Hvis vi skal tale om lederskab i en organisation som Det Danske Spejderkorps, så kræver det lidt mere at være leder for frivillige. Hvis man ikke opfører sig ordentligt, så kan de frivillige jo bare gå” - Morten Gade.
Medmenneskeligt ansvar
”Hvis vi skal tale om lederskab i en organisation som Det Danske Spejderkorps, så kræver det lidt mere at være leder for frivillige. Hvis man ikke opfører sig ordentligt, så kan de frivillige jo bare gå,” siger Morten Gade.
Han har en klar vision for, hvordan man skal være leder med et menneskeligt ansigt.
”Jeg synes, at det som leder er vigtigt at skabe rammer og de bedste betingelser for, at folk kan være den bedste udgave af sig selv,” siger han.
Morten Gade har aldrig selv været spejder, men han er faldet for organisationen, som han både kender som leder og via sin datter, der er spejder.
”Vi forsøger at indgyde i børnene, at de skal tage ansvar for hende, der står ved siden af.” Han har opdaget en fuldstændig fantastisk organisation fyldt med mennesker, der er særdeles medmenneskelige.
Han lærer af organisationen hver dag, og mener, at det kan alle andre også.
”Jeg møder i ekstrem høj grad medmenneskeligt ansvar for andre i de frivillige ledere. Det ser jeg både gennem mit arbejde og gennem min datter, når hun f.eks. tager på lejr. Unge mennesker på 15-25 år, der vælger at prioritere at være sammen med børn på sommerlejr i stedet for at sidde på værtshus.”
”Jeg tror, spejderledere er et billede på, hvordan man laver dygtig ledelse i fremtiden, men også i fortiden, for det er jo ikke noget nyt. Mit nye yndlingsfakta er, at samtlige amerikanske præsidenter siden 2. Verdenskrig på nær Donald Trump har været spejderleder." - Morten Gade
Fejl er en del af læringskurven
Grith Okholm Skaarup spørger, om det er for meget ansvar at lægge på børn og unge.
”Hvis det stod alene, kunne det blive for stort et ansvar, men der er altid andre til at hjælpe dem med at samle op. Og det er jo med princippet ”learning by doing”, og så ved man, at man begår fejl og lærer af dem,” svarer Morten Gade.
Hvordan kan spejderne blive frontløbere? Er de et billede på, hvordan fremtidens virksomheder kunne se ud?, lyder spørgsmålet fra Grith Okholm Skaarup.
”Jeg tror, spejderledere er et billede på, hvordan man laver dygtig ledelse i fremtiden, men også i fortiden, for det er jo ikke noget nyt. Mit nye yndlingsfakta er, at samtlige amerikanske præsidenter siden 2. Verdenskrig på nær Donald Trump har været spejderleder. Jeg hører tit, at de oplever, at den lederuddannelse, man får som spejderleder, er noget, der kan bruges i erhvervslivet. Men det handler sikkert også om, hvem det er, vi tiltrækker. Det er mennesker, der er villige til at gøre noget ekstra. Og derfor kan det være fuldstændig det samme, hvis du var fodboldtræner eller frivillig i petanque-foreningen,” siger Morten Gade.
Frivillighed og lederskab
Grith Okholm Skaarup mener også, at vi kan lære meget af frivilligheden, og hvis hun skal vælge mellem en ny medarbejder, der har taget adskillige teoretiske lederkurser, men aldrig ledet mennesker i praksis, og én, der har ledererfaring, så ved hun godt, hvem valget falder på.
"Ledere skal basalt være virkelig begejstrede for at lede og udvikle andre mennesker, og er det ikke det, det handler om, men derimod status eller magt, så er ledelse reelt ikke vejen at gå”- Grith Okholm Skaarup
Vi udvikler og uddanner i et væk, men tager tiden væk fra den egentlige læring af i praksis at lede andre mennesker.
Jeg er selv evigt videbegærlig og kunne uddanne mig også inden for ledelse i et væk, men jeg er også meget bevidst om, at mennesker er komplekse størrelser, der ikke kan sættes på formel, og at den største læring i ledelse derfor er at være omgivet af mennesker, vi skal tage ansvar for.
Det kan endnu et ledelsescertifikat ikke hamle op med, selvom gode værktøjer også er essentielle at have med, så lærer vi først, når vi står i det - og det er her frivilligheden virkelig også kan noget for at udvikle fremtidens ledere, mener Grith Okholm Skaarup.
"Ledere skal basalt være virkelig begejstrede for at lede og udvikle andre mennesker, og er det ikke det, det handler om, men derimod status eller magt, så er ledelse reelt ikke vejen at gå”, siger Grith Okholm Skaarup, der derfor også mener, at det er her, de frivillige ledere viser deres format som rollemodeller.
Vil du høre mere om lederskab, frivillighed og medmenneskelighed, kan du lytte til samtalen i podcasten Aftryk med Morten Gade og Grith Okholm Skaarup her.
Se Aftryk 05: Morten Gade - Morgendagens ledere med medmenneskelig mission
AFTRYK i lederskab, fællesskab og frivillighed.
MØD MEDMENNESKET Morten Gade, generalsekretær i Det Danske Spejderkorps.
Hvor han med egne ord arbejder for 36.000 chefer. Medlemmerne. - Der måske er morgendagens bedste bud på fremtidens ledere?
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her.
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video. Humtech Impact er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.