top of page
  • Forfatters billedeGrith Okholm Skaarup

Tillid i ledelse er ikke nyt, men et mustTillid mellem leder, kolleger og stakeholders er grundstenen i et godt arbejdsliv og kvalificeret ledelse. Men det er ikke kun tilliden til chefen, der skaber de store aftryk.


Af Grith Okholm Skaarup

Tillid er et af de ord, der bedst beskrives i billeder. Barnevognen, der trygt efterlades i baggården, mens den lille får sin eftermiddagslur. Bilen, der svinger ind til siden og samler et par op, der står med tomlen i vejkanten. Folkeskoleeleven, der rækker hånden i vejret og siger: Det her er lidt svært. Kan du forklare det en gang mere?


'Vi udviser i vores samfund konstant tillid til vores næste i form af små gerninger, hvor vi i glimt bliver sårbare, fordi vi tør tro på, at folk omkring os vil os det bedste.'

Vi udviser i vores samfund konstant tillid til vores næste i form af små gerninger, hvor vi i glimt bliver sårbare, fordi vi tør tro på, at folk omkring os vil os det bedste. At naboerne lader barnet sove i fred, at blafferne siger høfligt tak for turen, og at klassekammeraterne accepterer, at man har brug for lidt ekstra hjælp til blækregningen.


Og det samme gør sig gældende, når man sidder i chefkontoret. For vi reagerer som komplekse mennesker positivt på tillid fra vores chefer og vores kolleger, og derfor er tillid måske det allervigtigste i ledelse og arbejdsliv.


Leading from trust not for trust

Man må udvise tillid, for at få tillid. For det at tillid er ikke længere det bedste greb i ledelseshåndbogen, når hierakiet er blevet fladt og kulturen selvledende. Vi skal i stedet for at lede for tillid - lede fra tillid. Være ydmyge, sårbare, fejlbarlige mennesker, der ikke altid kender svaret. Ligesom vores kolleger heller ikke altid kender svaret. I et tillidsfuldt fællesskab sammen.


“Det handler ikke om, at jeg skal få folk til at vise tillid til mig. Det handler om, at jeg skal lære at vise tillid til andre. Ikke bare i gode intentioner, men reelt gøre det. Der er en afgørende forskel” - Ask AggerFælles ledelsesveje

Den empatiske lederstil ‘leading from trust’ har jeg taget til mig fra de første spæde skridt i mit ledelsesvirke og siden praktiseret til fulde. Særligt lærerigt har det været i mine syv år med Ask Agger som chef, partnerkollega og senere mentor. Først i Zentropa Interaction i Filmbyen og i senere partnerskab i konsulentvirksomheden Workz A/S. Derfor er Ask Agger inviteret ind i podcastserien Aftryk for at dele sine indsigter inden for tillidsdrevet ledelse:

“Det handler ikke om, at jeg skal få folk til at vise tillid til mig. Det handler om, at jeg skal lære at vise tillid til

andre. Ikke bare i gode intentioner, men reelt gøre det. Der er en afgørende forskel”, siger CEO i Workz Ask Agger.


“Man skal lade være med at tro, at man som chef har monopol på alle de rigtige svar, men vise, at man tvivler eller har brug for hjælp - og så håber man, at man bliver grebet" - Ask AggerMennesket bag ledertitlen

Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

I dag rådgiver og inspirerer Ask Agger og jeg erhvervslivets top fra hvert vores virke og ståsted - og det tillidsvækkende og tillidsgivende lederskab det er i dag endnu mere højaktuelt på enhver leders must do-liste. Og det kommer bl.a. ved at have mod til at give slip på kontrollen og også vise menneskelighed, fejlbarlighed og sårbarhed i et trygt psykologisk rum, hvor andre tør det samme. “Man skal lade være med at tro, at man som chef har monopol på alle de rigtige svar, men vise, at man tvivler eller har brug for hjælp - og så håber man, at man bliver grebet”, siger Ask Agger.

“Nogle gange er det bedste, man kan gøre som chef at stille de inspirerende spørgsmål, i stedet for at give svarene” - Ask Agger.Nysgerrighed og ydmyghed skaber medfortællere

Netop det at stille spørgsmål og skabe rum til at lytte og involvere, kan gøre mere end blot at udvise tillid. Det kan skabe følelsen af medfortælling hos ens kolleger, medarbejdere, partnere og stakeholders. Noget der er omdrejningspunktet for Ask Aggers arbejde i Workz A/S. “Nogle gange er det bedste, man kan gøre som chef at stille de inspirerende spørgsmål, i stedet for at give svarene”, siger Ask Agger.

Du kan dykke ned i bogen Medfortæller af Ask Agger, hvis du selv vil inspireres til det medfortællende og tillidsdrevne lederskab båret af mening og involvering - i en kompleks verden. Du kan bl.a. købe bogen her.


Hvis du vil høre mere, hvordan lederskab båret af tillid medfortælling kan sætte aftryk i ens virksomhed, organisationsdesign og ledelsesudvikling, så lyt med i podcasten Aftryks ottende afsnit her.Se Aftryk 08: Ask Agger - Lederskab gennem tillid og medfortælling

MØD MEDMENNESKET Ask Agger, CEO i Workz.

I AFTRYK om ledelse drevet af mening, tillid og medfortælling.


Tillid er måske det allervigtigste ord i ledelse og arbejdsliv. Det er ikke nyt, men i dag er det et must. Det moderne menneskes liv er uendeligt komplekst, og det bedste greb for at navigere i det hele er, at vi har tillid til hinanden. At vi som ledere erkender vores egen menneskelighed og fejlbarlighed - og viser tillid til andre mennesker, kolleger, stakeholders og omverdenen generelt.Se også klip fra lederkonferencen A Day of Play om Future of change, leadership and learning ved Workz faciliteret af Ask Agger, hvor Grith Okholm Skaarup var med som oplægsholder og facilitator af workshop.


Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her


Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.


Comments


bottom of page