top of page
  • Forfatters billedePeter Hasle Laursen

Compassionate leadership: Ledelsesgreb til det medmenneskelige og medfølende lederskab


Viser du vejen som leder? Læs om Compassionate leadership her

Compassionate leadership: Fremtidens leder skal vise vejen ved selv at gøre det, de ønsker deres ansatte og kollegaer skal gøre. Dette markerer et skift væk fra klassisk hård ledelse, da mennesker motiveres af andre faktorer, forklarer Grith Okholm Skaarup, stifter af Humtech, i podcastserien om fremtidens lederskab.


Af Peter Hasle Laursen.


Kan jeg se mening, med det jeg laver, er der en fremtid i det, bliver det brugt til noget, hvem skaber jeg værdi for, hvordan gør vi en forskel sammen, hvad kan vi gøre bedre, hvordan kan vi skabe et rum af tillid og psykologisk tryghed, hvad kan vi lære af vores fejl, hvad får vi ud af at dele både succeser, læringer, indsigter og fiaskoer, sårbarhed og skam med hinanden? Det er de spørgsmål, vi bør stille os selv og stille krav om, at vores organisationer og ledere faciliterer og giver plads til, forklarer Grith Okholm Skaarup


I en podcastserie om fremtidens lederskab giver Grith Okholm Skaarup en række nedslag til god ledelse og aktuelle ledelsestrends som er værd at se ind i for fremtidens ledere. Et af de områder er compassionate leadership - eller det medfølende og medmenneskelige lederskab. Det kommer hurtigt til at lyde banalt og helligt, men faktum er, at det ikke er givet. I en verden af accelleration og en omverden af kriser og krig, så er det langtfra en forudsætning, at vi også magter at rumme en bevidsthed om at være gode mennesker, der behandler hinanden ordentligt og her har vi som ledere en særlig opgave og et ansvar for at være rollemodeller for andre.


Dit overskud og din medfølende empati rækker ikke uendeligt, så brug den der, hvor det er vigtigt. På dem, hvor det er vigtigt. Det glemmer vi ofte. Vi har ikke uendelige ressourcer, så vi skal bruge dem strategisk smart," ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup


Ledelsesressourcerne er ikke uendelige

"I praksis kan det betyde, at du i det daglige kan give noget ekstra, når du har noget ekstra at give. Vær noget for andre end dig selv, vær åben over for andre. Del ud af dit overskud, når du magter det, så flere får glæde af det, du har til overs at give. Andre dage er balancen byttet om, så invester i andre, når du har noget at give - og invester i dig selv, så du altid har noget at give til både dig selv og andre. Vælg også dine andre med omhu. Dit overskud og din medfølende empati rækker ikke uendeligt, så brug den der, hvor det er vigtigt. På dem, hvor det er vigtigt. Det glemmer vi ofte. Vi har ikke uendelige ressourcer, så vi skal bruge dem strategisk smart," siger ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


I morgen er det så måske dig, der har 10 % mere at give. Rollerne skal gerne veksle, så vi bærer og løfter hinanden sammen, og så det ikke altid er de samme, der bærer eller brister.

- Grith Okholm Skaarup


Vis tillid og skab balance

Hav tillid til, at omverdenen er god og vil dig det godt. Tillid er ikke noget, som er givet til os fra naturens side, hvor vi helt fra spædbørnsalderen oplever ubehag ved fremmede lugte, træk og lyde. Så vi skal gå i mod vores natur med en større bevidsthed. En anden ting er at gøre sig selv bevidst om, at alle har dage, hvor vi ikke har så meget at give. Det skal man også finde ind til og være ærlige omkring. Det er ikke alle dage, vi kan give noget eller give lige meget. Prøv at lære dig selv at mærke efter, hvornår de dage er, du ikke har så meget og er I afhængige af hinanden i et team såvel som i en familie, så gør det klart for dine omgivelser, at i dag, er jeg ikke den bedste version af mig selv. I morgen er det så måske dig, der har 10 % mere at give. Rollerne skal gerne veksle, så vi bærer og løfter hinanden sammen, og så det ikke altid er de samme, der bærer eller brister. Det er nogle af de ledelsesnedslag Grith Okholm Skaarup giver konkrete greb til at tackle og bruge strategisk og konstruktivt i podcastserien Fremtidens lederskab.


Metakognitiv terapi - giv de negative tanker plads

Et afsæt der også kan hjælpe dig med at være mere bevidst og stå styrket med dine tanker og ønsker finder du i den metakognitive terapi. Her skal vi prøve at være mere til stede med de følelser, vi nu har. Øvelsen består i ikke at skubbe dem væk hele tiden - men parkere dem. Ved at tage fat i dem på tidspunkter af dagen, hvor der er plads til det. Tillade, at de er der, men mestre at tage kontrol over dem og evne at styrke dem. Der skal være plads til negative eller endda destruktive tanker, men de skal ikke bestemme over os. "Så vis omsorg for dig selv ved at styrke din mentale sundhed og undgå unødige bekymringer gennem praksisser og øvelser fra metakognitiv terapi," siger Grith Okholm Skaarup

Man kan sige, at negative tanker ikke skal brændemærkes som nogle, man slet ikke vil tænke på, men de skal have plads til at være der. Her kan du øve sig i at bestemme, hvornår du giver dem plads. Grith Okholm Skaarup sidder bl.a. i board for Meta Learn som bruger app-teknologi som hjælp til selvhjælp til at booste ens mentale sundhed.


Det er råd til at finde ud af, hvordan man bærer sig selv og andre som leder i en stadig foranderlig verden, hvor der er større krav til medmenneskeligt lederskab, sådan lyder anbefalingerne fra Grith Okholm Skaarup.


Er du blevet nysgerrig på mere, så kan du få flere konkrete råd, inspiration og gode erfaringer om fremtidens lederskab direkte i din indbakke.


FREMTIDENS LEDERSKAB


 Få vejledning til fremtidens lederskab med denne podcast

Skal du have 21 konkrete nedslag til fremtidens lederskab?


Så tilmeld dig nyt og få adgang til en lukket how to-podcast med 7 x 3 konkrete nedslag til dig, der vil sætte aftryk i fremtidens lederskab.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du også booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. Her to aktuelle oplæg:


Foredrag om Menneskelige behov i teknologiske forandringer 

Fremtidens lederskab og arbejdsliv: 

- Menneskelige behov i teknologiske forandringer 


Hvilke krav stiller det til os som mennesker, ledere og kollegaer, når teknologier som AI, chatbots og human robots bliver en stadig større del af vores ledelse og arbejdsliv?

Vi stiller skarpt på de menneskelige behov i den teknologiske udvikling ved at dykke ned i de aktuelle tendenser, som påvirker vores ledelse og arbejdsliv i dag og i fremtiden. Vi ser på, hvad det giver os af muligheder og udfordringer, når teknologier som AI, chatbots og human robots i stadig højere grad vil influere på vores liv, arbejdsliv og lederskab. 


I en tour de force af trends, forskning, cases og personlige erfaringer i et involverende og underholdende oplæg, får du også inspiration, viden og værktøjer til selv at gå ud og navigere mere bevidst i dit liv, arbejdsliv og lederskab. Oplæg:  Brug viden som branding til mere bevidst lederskab

Fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership

- Brug viden som branding til mere bevidst lederskab


Mange virksomheder og ledere arbejder i dag strategisk med Thought Leadership, der handler om at positionere sig gennem viden og relation og dermed skabe branding og værdi for organisationen.

Ved at blive videnførende inden for et felt, skaber vi langtidsholdbar synlighed og troværdighed for vores organisation og i resten af omverdenen.  I dag stiller vi dog endnu højere krav. Det er ikke længere nok at være videnførende eller have en stærk position, hvis vi ikke også forvalter den viden og magt hensigtsmæssigt for formål, der er større end os selv. Med en aktuel bevægelse fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership, hvor det også handler om at sætte mere bevidste, bæredygtige og langsigtede aftryk i omverdenen gennem vores lederskab. 


I et inspirerende og involverende oplæg deler Grith Okholm Skaarup aktuelle tendenser og cases på området til inspiration. Hun stiller skarpt på, hvordan vi kan styrke vores position, værdi og brand som eksperter, ledere og organisationer ved også at øge bevidsthed om den impact, vi kan skabe og handle på. Thoughtful Leadership trækker også tråde til stigende internationale tiltag og tendenser som CEO-aktivisme og Impact Leadership.  


Oplægget er en blanding af teori, cases og personlige erfaringer sammen med refleksioner, øvelser og modeller, som kan implementeres og forankres i det strategiske virke på feltet allerede i morgen. 


Grith Okholm Skaarup er stifter af virksomheden Humtech og arbejder som ledelsesrådgiver bl.a. som medlem af en lang række bestyrelser og Advisory Boards. Hun er en flittig foredragsholder og underviser i ind- og udland, og formidler desuden som ekspert og journalist bl.a. som editor på mediet Humtech Impact og som vært på podcasten Aftryk - humanitet i en techtid. Grith Okholm Skaarup har 20 års baggrund som leder i virksomheder som Poul Schmith/ Kammeradvokaten, Workz og Zentropa.Eller send en forespørgsel til info@humtech.dk


HUMTECH IMPACT

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder og audio og er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

Comments


bottom of page