Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden, men det går ofte for stærkt, mener Michael Andersen og Grith Okholm Skaarup, der begge rådgiver på det digitale område.
Af Steen Nedell Christensen
Michael Andersen er som både erhvervspsykologisk rådgiver og datagidselforhandler med til at forhandle, når vi er blevet hacket, og der kræves løsepenge. Dermed er han tæt på teknologien og den digitaliserede verden. Men han mener, at fremskridtene kommer for hurtigt, og vi som mennesker har svært ved at følge med.
Det ser han, der er erhvervspsykologisk rådgiver, tydelige tegn på i ungdommen. Det siger han i en samtale med vært Grith Okholm Skaarup i podcasten Aftryk, hvor de to kommer ind på områder som forhandling med hackere, kvaliteten af erhvervslivets ledere og unges trivsel.
”Der er noget omkring digitaliseringen, jeg er nervøs for. Jeg vil gerne have, at man stopper op og ser på, hvad den har af betydning, inden vi blindt fortsætter med den fart, som vi har i øjeblikket. Jeg tror ikke, det er digitaliseringen alene, der gør, at de unge har det svært, men jeg tror, den er en stor del af det,” siger Michael Andersen.
"Jeg tror ikke, det er digitaliseringen alene, der gør, at de unge har det svært, men jeg tror, den er en stor del af det" - Michael Andersen
Digitalisering i børnehaven
Grith Okholm Skaarup ser nogle af de samme tendenser hos unge, som er skrøbelige og derfor mentalt påvirkede.
”I min tid har man set en begejstring for digitaliseringen helt ned i børnehaver, uden at vi måske tog hensyn til de menneskelige behov. Børnehaver, hvor der blev indført obligatoriske iPads. Det er det, de unge er vokset op i,” siger hun. Alt for mange børn bliver i forvejen overladt til digitale platforme uden en bevidsthed og digital dannelse hos de voksne og ansvarlige om, hvad der kan være en læring i, og hvad der ikke kan, og uden tilstrækkelig indsigt i de unges medievaner og verden.
“Hvis vi ikke engang i dannelsen og opdragelsens første og spæde år forstår digitaliseringens udfordringer tilstrækkeligt, så skal vi ikke bare slippe teknologien løs," forklarer Grith Okholm Skaarup.
"Teknologien er kommerciel og æder vores data, tid og nærvær, hvis vi ikke bruger den bevidst der, hvor den gør godt."
- Grith Okholm Skaarup
"Teknologien er kommerciel og æder vores data, tid og nærvær, hvis vi ikke bruger den bevidst der, hvor den gør godt. For det gør den i ligeså høj grad, når den bruges rigtigt. Til at understøtte reelle menneskelige behov for at skabe bedre liv. Til at digitalisere ‘rugbrødsarbejdet’, så indholdet i vores arbejde har potentialet til at blive mere meningsfuldt og specialiseret”, siger Grith Okholm Skaarup.
Det går for hurtigt
Michael Andersen mener, at det generelt går for hurtigt og for vidt med de teknologiske krav til befolkningen.
”Jeg har selv fået NemID og formået at få det ødelagt, så det ikke virker, som det skal. Jeg har haft problemer meget længe, men hvem skal jeg have fat i, hvorfor og hvornår? Det endte med, at min bank måtte hjælpe mig. Min far kan få NemId til at virke, men det kan hans kone ikke. Så nu har de fået en aftale på borgerservice godt en måned ud i fremtiden. Der er længe til, og de har haft problemerne længe. Banken har tvunget dem til at skifte til NemID. Man kan ikke få lov til at vente. Og vi har set mange dygtige cyberkriminelle, som har udnyttet det,” siger Michael Andersen.
Problemer med hjemmearbejde
Han ser flere problemer i den lynhurtige digitalisering, og måden som tingene bliver hastet igennem på, uden man reelt, når at tænke konsekvenserne igennem.
”Hvis jeg nu arbejder hjemme, hvad betyder det så for resten af familien? Kan børnene ikke have venner med hjemme for at lege, fordi de ikke må larme på trapperne, og hvad med partneren? Hvordan forholder de sig til, at man nu måske er meget mere hjemme? Hvad gør det ved trivslen i familien?” - Michael Andersen
Grith Okholm Skaarup nævner som eksempel hjemmearbejdspladser som et område, hvor resultatet af digitaliseringen kan have negative konsekvenser for privatlivet, da arbejde kan tage for meget plads i hverdagen.
Michael Andersen er enig i, at det er et område, hvor man ikke har tænkt tingene ordentligt igennem.
”Hvis jeg nu arbejder hjemme, hvad betyder det så for resten af familien? Kan børnene ikke have venner med hjemme for at lege, fordi de ikke må larme på trapperne, og hvad med partneren? Hvordan forholder de sig til, at man nu måske er meget mere hjemme? Hvad gør det ved trivslen i familien?” spørger Michael Andersen.
Nye arbejdsformer med digitaliseringen
Grith Okholm Skaarup ser dog overordnet positivt på indretning og organisering af fremtidens arbejdsliv med mulighed for særligt i videnorganisationer at benytte langt mere fleksibilitet, freelancere og fjernarbejde. Det giver større frihed for den enkelte og bedre mulighed for at indrette et arbejdsliv, der understøtter et livsdesign, der også er for arbejdstagers behov, og som også kan være med til at give mere plads til de nære relationer, fordi vi ikke skal bruge en masse både spildtid og klimaspild på at sidde i transport og myldretrafik. Det giver også bedre potentialer for at arbejde, når vi er i flow og for at skabe langt bedre vilkår, der motiverer de mange, der både i Danmark og hele Vesten er del af bølge, der er rullet ind over USA som the Big Quit, hvor folk forlader arbejdsmarkedet, fordi de søger mere mening og frihed. Det kan vi give dem som freelancere, digitale nomader eller med mere fjernarbejde og flere hybridformer. Det er den vej, tendensen går i arbejdslivet og blandt nye generationer i dag, så vi er nødt til at ændre i de eksisterende rammer og også sætte ind, så privatlivet tilsvarende beskyttes, når digitaliseringen af arbejdslivet rykker helt ind i hjemmet.
Hvis du vil høre mere om digitalisering, dens fordele og ulemper, kan du lytte til podcasten Aftryk her.
Se Aftryk 17: Michael Andersen - Ledelse, compassion og datagidselforhandling
MØD MEDMENNESKET Michael Andersen, ledelsesfilosof, erhvervspsykologisk rådgiver og datagidselforhandler.
I AFTRYK om compassion og medmenneskelighed, ledelse, digitalisering og datagidselforhandling.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her.
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video. Humtech Impact er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.
Yorumlar