top of page
Søg
  • Forfatters billedeSteen Nedell Christensen

Digitaliseringen buldrer af sted, men kan vi følge med?


Danmark er blandt de mest digitaliserede lande i verden, men det går ofte for stærkt, mener Michael Andersen og Grith Okholm Skaarup, der begge rådgiver på det digitale område.


Steen Nedell Christensen, Humtech


Michael Andersen er som både erhvervspsykolog og datagidselforhandler med til at forhandle, når vi er blevet hacket, og der kræves løsepenge. Dermed er han tæt på teknologien og den digitaliserede verden. Men han mener, at fremskridtene kommer for hurtigt, og vi som mennesker har svært ved at følge med.


Det ser han, der er uddannet psykolog, tydelige tegn på i ungdommen. Det siger han i en samtale med vært Grith Okholm Skaarup i podcasten Aftryk, hvor de to kommer ind på områder som forhandling med hackere, kvaliteten af erhvervslivets ledere og unges trivsel.

”Der er noget omkring digitaliseringen, jeg er nervøs for. Jeg vil gerne have, at man stopper op og ser på, hvad den har af betydning, inden vi blindt fortsætter med den fart, som vi har på i øjeblikket. Jeg tror ikke, det er digitaliseringen alene, der gør at de unge har det svært, men jeg tror, den er en stor del af det,” siger Michael Andersen.

Digitalisering i børnehaven

Grith Okholm Skaarup ser nogle af de samme tendenser hos unge, som er skrøbelige og derfor mentalt påvirkede.

”I min tid har man set en begejstring for digitaliseringen helt ned i børnehaver uden, at vi måske tog hensyn til de menneskelige behov. Børnehaver, hvor der blev indført obligatoriske iPads. Det er det, de unge er vokset op i,” siger hun. Alt for mange børn bliver i forvejen overladt til digitale platforme uden en bevidsthed og digital dannelse hos de voksne og ansvarlige om, hvad der kan være en læring i og hvad der ikke kan, og uden tilstrækkelig indsigt i de unges medievaner og verden.

Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

“Hvis vi ikke engang i dannelsen og opdragelsens første og spæde år er forstår digitaliseringens udfordringer tilstrækkeligt, så skal vi ikke bare slippe den løs.


Teknologien er kommerciel og æder vores data, tid og nærvær, hvis vi ikke bruger den bevidst, der hvor den gør godt.

For det gør den i ligeså høj grad, når den bruges rigtigt. Til at understøtte reelle menneskelige behov for at skabe bedre liv. Til at digitalisere ‘rugbrødsarbejdet’ så indholdet i vores arbejde har potentialet til at blive mere meningsfuldt og specialiseret”, siger Grith Okholm Skaarup.


Det går for hurtigt

Michael Andersen mener, at det generelt går for hurtigt og for vidt med de teknologiske krav til befolkningen.

”Jeg har selv fået NemID og formået at få det ødelagt, så det ikke virker, som det skal. Jeg har haft problemer meget længe, men hvem skal jeg have fat i, hvorfor og hvornår? Det endte med, at min bank måtte hjælpe mig. Mine far kan få NemId til at virke, men det kan hans kone ikke. Så nu har de fået en aftale på borgerservice godt en måned ud i fremtiden. Der er længe til og de har haft problemerne længe. Banken har tvunget dem til at skifte til NemID. Man kan ikke få lov til at vente. Og vi har set mange dygtige cyberkriminelle, som har udnyttet det,” siger Michael Andersen.


Problemer med hjemmearbejde

Han ser flere problemer i den lynhurtige digitalisering og måden, som tingene bliver hastet igennem på, uden man reelt når at tænke konsekvenserne igennem.

Grith Okholm Skaarup nævner som eksempel hjemmearbejdspladser som et område, hvor resultatet af digitaliseringen kan have negative konsekvenser for privatlivet, da arbejde kan tage for meget plads i hverdagen.

Michael Andersen er enig i, at det er et område, hvor man ikke har tænkt tingene ordentligt igennem.

”Hvis jeg nu arbejder hjemme, hvad betyder det så for resten af familien. Kan børnene ikke have venner med hjemme for at lege, fordi de ikke må larme på trapperne, og hvad med partneren. Hvordan forholder de sig til, at man nu måske er meget mere hjemme. Hvad gør det ved trivslen i familien?” spørger Michael Andersen.


Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

Nye arbejdsformer med digitaliseringen

Grith Okholm Skaarup ser dog overordnet positivt på indretning og organisering fremtidens arbejdsliv med mulighed for særligt i videnorganisationer at benytte langt mere fleksibilitet, freelancere og fjernarbejde. Det giver større frihed for den enkelte og bedre mulighed for at indrette et arbejdsliv, der understøtter et livsdesign, der også er for arbejdstagers behov, og som også kan være med til at give mere plads til de nære relationer, fordi vi ikke skal bruge en masse både spildtid og klimaspild på at sidde i transport og myldretrafik. Det giver også bedre potentialer for at arbejde, når vi er i flow og for at skabe langt bedre vilkår, der motiverer de mange, der aktuelt både i Danmark og hele vesten er med på en bølge, der er rullet ind over USA med the Big Quit. Hvor folk opter ud af arbejdsmarkedet, fordi de søger mere mening og frihed. Det kan vi give dem som freelancere, digitale nomader eller med mere fjernarbejde og flere hybridformer. Det er den vej tendensen går i arbejdslivet og blandt nye generationer i dag, så vi er nødt til at ændre i de eksisterende rammer og også sætte ind, så privatlivet tilsvarende beskyttes, når digitaliseringen af arbejdslivet rykker helt ind i hjemmet.


Hvis du vil høre mere digitalisering, dens fordele og ulemper, kan du lytte til podcasten Aftryk her.


Se Aftryk 17: Michael Andersen - Ledelse, compassion og datagidselforhandling

Med ledelsesfilosof, erhvervspsykolog og datagidselforhandler Michael Andersen. Om compassion og medmenneskelighed ledelse og datagidselforhandling.Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på dit eget og fremtidens lederskab? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag, workshops og 1:1-sessions med stifter af Humtech Grith Okholm hos ARTE Booking eller Youandx.


Vil du læse eller bidrage til onlinemagasinet Humtech Impact?

Humtech Impact er videnjournalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video. Humtech Impact er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.


CO-Lab og bidrag

Onlinemagasinet Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto til: info@humtech.dk

bottom of page