top of page
  • Forfatters billedeKrista Bay Rosenkilde

Porteføljekarriere er et tiltrængt nybrud


Porteføljekarrieren kan ses som en trappe, hvor man kan stå på forskellige trin, gå op og ned, tage pauser og træde over dørtrin ind i meget forskellige rum med inspirerende og kompetente mennesker

For ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup er porteføljekarriere måske nok ny vin på gamle flasker, men ikke desto mindre dækker begrebet over et tiltrængt nybrud ift., hvordan en karriere også kan se ud.


Af Krista Bay Rosenkilde

Det mener ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup, der opfordrer til, at vi i vores arbejdsliv giver mere plads til det vi brænder for, og ikke mindst det vi kan give tilbage.


"Vi er i dag mere bevidste om, at karriere og arbejdsliv kan se ud på mange måder og komme i mange former, og her er porteføljekarriere som begreb et nybrud, der favner og fremhæver den alsidighed og sætter den ind i en fortjent strategisk og bevidst ramme om, at det gode liv og arbejdsliv kommer i mange afskygninger" - ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


Her fremhæver hun bl.a., hvordan fokus ikke kun er på individpræstationen, en niche eller en karriereaccelleration opad, men på en mindre lineær måde at tænke karriere som både et fokus på fællesskab og følgeskab: hvad kan jeg give tilbage? Ikke kun en lukrativ niche for salgsrettet fokus, men hvad brænder jeg (også) for, og at porteføljekarrieren både kan gå op, ned og hen af karrierestigen og være ligeså målrettet bevidst om det valg som et traditionelt evigtopadstigende. "Vi er i dag mere bevidste om, at karriere og arbejdsliv kan se ud på mange måder og komme i mange former, og her er porteføljekarriere som begreb et nybrud, der favner og fremhæver den alsidighed og sætter den ind i en fortjent strategisk og bevidst ramme om, at det gode liv og arbejdsliv kommer i mange afskygninger, og at vi ofte i høj grad selv kan være med til at tage forme det", siger Grith Okholm Skaarup.


Omgiv dig med kloge hoveder og varme hjerter

Porteføljekarrieren kan ses som en trappe, hvor man kan stå på forskellige trin, gå op og ned, tage pauser og træde over dørtrin ind i meget forskellige rum med inspirerende og kompetente mennesker, ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup


Dørtærskel til mere diverse karrierer

Grith Okholm Skaarup beskriver også sin egen karriere som en porteføljekarriere og som et begreb, der passede godt til det arbejdsliv, hun har skabt som iværksætter siden 2020, da hun sagde op som leder og valgte at gå selvstændig. Porteføljekarrieren kan ses som en trappe, hvor man kan stå på forskellige trin, gå op og ned, tage pauser og træde over dørtrin ind i meget forskellige rum med inspirerende og kompetente mennesker, som er noget af det, der driver Grith Okholm Skaarup.


"For vi bliver fartblinde på, hvad der er i verden uden for og på vores egne bias og blinde vinkler, når vores verdenssyn ikke udfordres tiltrækkeligt. Og her er en porteføljekarriere med et mere sammensat arbejdsliv godt nyt", ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


Hun beskriver også porteføljekarrieren som en tiltrængt erstatning af en karrierestige, der kun stiger i trin til i stedet for kun at se op, så at kigge ind og se på, hvor der er dørtærskler på trappen til mere inspirerende og diverse karriere- og arbejdsliv. Det mener hun også, at vi har brug for i arbejdsliv og liv, hvor vi bliver stadig mere polariserede i elfenbenstårne og ekkokamre i egne organisationer og industrier. Det er farligt for vores udsyn. "For vi bliver fartblinde på, hvad der er i verden uden for og på vores egne bias og blinde vinkler, når vores verdenssyn ikke udfordres tiltrækkeligt. Og her er en porteføljekarriere med et mere sammensat arbejdsliv godt nyt - særligt for de folk, der har haft en del år på arbejdsmarkedet allerede", siger Grith Okholm Skaarup.


”Du kan måske ikke være en mester i alting, men du kan omgive dig med nogle meget kloge hoveder, hvor du lærer noget nyt på deres felt, bliver inspireret af dem og ser tingene fra et andet verdensbillede. Det handler om at løfte og bære sammen,” ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup. 


Omgiv dig med kloge hoveder og varme hjerter

Hun foreslår, at man omgiver sig med folk, som inspirerer en. Mennesker som måske har gået den vej, du gerne vil gå, som vil gå den sammen med dig - eller mennesker som har udsyn over andre felter, som man finder inspirerende. Det er den bedste måde at lære nyt på og samtidig give sin egen viden og ekspertise til andre. ”Du kan måske ikke være en mester i alting, men du kan omgive dig med nogle meget kloge hoveder, hvor du lærer noget nyt på deres felt, bliver inspireret af dem og ser tingene fra et andet verdensbillede. Det handler om at løfte og bære sammen. Omgiv dig med kloge hoveder og varme hjerter” siger Grith Okholm Skaarup. 


"Redesign dit arbejdsliv og skab en porteføljekarriere"

Grith Okholm Skaarups definition af porteføljekarrieren som en karriere, der består af ikke bare en eller få ting, men af en portefølje af ting – eller en mappe af forskellige ting har afsæt i bogen ”MUVE – Redesign dit arbejdsliv og skab en porteføljekarriere” af Pia Aarestrup og Maria Hjorth, som hun varmt anbefaler at læse. De fire grundsten man skal igennem for at redesigne sit arbejdsliv efter bogen har afsæt i titlen: MUVE. Det står for: ”Motiver”, ”Udvikle”, ”Validere”, og ”Eksekvere”. Grith Okholm Skaarup påpeger, at når vi redesigner vores arbejdsliv, så redesigner vi også hele vores liv, fordi vi går tilbage og mærker hvem vi er, hvad vi er grundet af, og hvor vi kan kombinere det med noget, der har mening og værdi både for os selv, men også for samfundet. 


Grith Okholm Skaarup, at du laver en liste, hvor du spørger dig selv: ”Hvad brænder jeg for?”

”Prøv at lave en liste med nogle af de ting, og bliv lidt klogere på, hvad det er, der måske er dit nye arbejdsliv. Det kan være ret befriende, fordi så forstår omverdenen pludselig også, hvad det er du laver. Skulle du ikke bare lave en ting? Nej, jeg brænder for at have en portefølje af ting,” lyder opfordringen fra Grith Okholm Skaarup. 


Porteføljekarriere kan designes ud fra tre hovedtrin.

Kilde: ”MUVE – Redesign dit arbejdsliv og skab en porteføljekarriere” af Pia Aarestrup og Maria Hjorth:


Trin 1: Det jeg skal leve af. 

Her foreslår Grith Okholm Skaarup, at du laver en liste, hvor du spørger dig selv: ”Hvad brænder jeg for?” Måske er det kun én ting, måske er det flere ting. For Grith Okholm Skaarup består listen af bestyrelsesarbejde, ledelsesrådgivning og videnformidling i journalistik, foredrag og undervisning. 


Trin 2: Det jeg også gerne vil.

Her understreger hun, at det er ting, som du også brænder så meget for, at det vil du uanset hvad, også selvom det ikke er lige så rentabelt. Her understreger hun sit arbejde som debattør, klummeskribent, digital aktivist og podcastvært af “Aftryk”. Det er ting som der skal være plads til, understreger Grith Okholm Skaarup. Det kan også være ting som hobbyer, hvor hun gerne vil have plads til mere sang og guitar.


Trin 3: Det jeg gerne vil give tilbage.

Det du gerne vil give tilbage kunne f.eks. være de steder, hvor du laver frivilligt arbejde. Grith Okholm Skaarup fremhæver, at det for hende kunne være, når hun har hjulpet Mellemfolkeligt Samvirke som digital aktivist, eller da hun var i Nicaragua og lære spansk og samtidig arbejdede frivilligt for skolens gadebørn. Hun fremhæver generøsitet og åbenhed – det at åbne sit netværk og hjælpe med at åbne døre for andre. 


”Prøv at lave en liste med nogle af de ting, og bliv lidt klogere på, hvad det er, der måske er dit nye arbejdsliv. Det kan være ret befriende, fordi så forstår omverdenen pludselig også, hvad det er du laver. Skulle du ikke bare lave en ting? Nej, jeg brænder for at have en portefølje af ting, hvor der også er plads til frivilligheden, hvor der også er plads til at give tilbage til samfundet, hvor der også er plads til noget af det, som måske ikke er rentabelt, men som er livsvigtigt for mig, fordi jeg føler, at det gør en forskel,” lyder opfordringen fra Grith Okholm Skaarup. 


Sådan lyder anbefalingerne fra Grith Okholm Skaarup. Er du blevet nysgerrig på mere, så kan du få flere konkrete råd, inspiration og gode erfaringer om fremtidens lederskab direkte i din indbakke.


FREMTIDENS LEDERSKAB


 Få vejledning til fremtidens lederskab med denne podcast

Skal du have 21 konkrete nedslag til fremtidens lederskab?


Så tilmeld dig nyt og få adgang til en lukket how to-podcast med 7 x 3 konkrete nedslag til dig, der vil sætte aftryk i fremtidens lederskab.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du også booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. Her to aktuelle oplæg:


Hvilke krav stiller det til os som mennesker, ledere og kollegaer, når teknologier som AI, chatbots og human robots bliver - Book et oplæg og få svaret

Fremtidens lederskab og arbejdsliv: 

- Menneskelige behov i teknologiske forandringer 


Hvilke krav stiller det til os som mennesker, ledere og kollegaer, når teknologier som AI, chatbots og human robots bliver en stadig større del af vores ledelse og arbejdsliv?

Vi stiller skarpt på de menneskelige behov i den teknologiske udvikling ved at dykke ned i de aktuelle tendenser, som påvirker vores ledelse og arbejdsliv i dag og i fremtiden. Vi ser på, hvad det giver os af muligheder og udfordringer, når teknologier som AI, chatbots og human robots i stadig højere grad vil influere på vores liv, arbejdsliv og lederskab. 


I en tour de force af trends, forskning, cases og personlige erfaringer i et involverende og underholdende oplæg, får du også inspiration, viden og værktøjer til selv at gå ud og navigere mere bevidst i dit liv, arbejdsliv og lederskab. Book oplæg nu

Fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership

- Brug viden som branding til mere bevidst lederskab


Mange virksomheder og ledere arbejder i dag strategisk med Thought Leadership, der handler om at positionere sig gennem viden og relation og dermed skabe branding og værdi for organisationen.

Ved at blive videnførende inden for et felt, skaber vi langtidsholdbar synlighed og troværdighed for vores organisation og i resten af omverdenen.  I dag stiller vi dog endnu højere krav. Det er ikke længere nok at være videnførende eller have en stærk position, hvis vi ikke også forvalte den viden og magt hensigtsmæssigt for formål der er større end os selv. Med en aktuel bevægelse fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership, hvor det også handler om at sætte mere bevidste, bæredygtige og langsigtede aftryk i omverdenen gennem vores lederskab. 


I et inspirerende og involverende oplæg deler Grith Okholm Skaarup aktuelle tendenser og cases på området til inspiration. Hun stiller skarpt på, hvordan vi kan styrke vores position, værdi og brand som ledere og organisationer ved også at øge vores bevidsthed for mere Thoughtful Leadership, der også trækker tråde til stigende internationale tendenser som CEO-aktivisme og Impact Leadership.  


Oplægget er en blanding af teori, cases og personlige erfaringer sammen med refleksioner, øvelser og modeller, som kan implementeres og forankres i det strategiske virke på feltet allerede i morgen. 

Grith Okholm Skaarup er stifter af virksomheden Humtech og arbejder som ledelsesrådgiver bl.a. som medlem af en lang række bestyrelser og Advisory Boards. Hun er en flittig foredragsholder og underviser i ind- og udland, og formidler desuden som ekspert og journalist bl.a. som editor på mediet Humtech Impact og som vært på podcasten Aftryk - humanitet i en techtid. Grith Okholm Skaarup har 20 års baggrund som leder i virksomheder som Poul Schmith/ Kammeradvokaten, Workz og Zentropa.


Eller send en forespørgsel til info@humtech.dk


HUMTECH IMPACT

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder og audio og er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page