top of page
  • Forfatters billedeKrista Bay Rosenkilde

Vi skal se tilbage for at kunne se frem som ledere


Kvinde sidder i stol og kigger ud. Kom ud i naturen og mærk jordforbindelsen

Ved at stå bevidst i det særlige, vi er rundet af, kan vi som ledere stå mere strategisk, langsigtet forankret i, hvor vi gerne vil hen med de forandringer, vi ønsker at være med til at lede, siger ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


Af Krista Bay Rosenkilde


Det gælder både som samfund, organisationer, ledere og individer i det hele taget, at vi skal stå forankret i vores historik for bedre at forstå og vide, hvor vi skal hen. Det mener stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup, der synes, at vores blik alt for ofte kun er rettet mod en fremtid, vi reelt ikke kender, mens vi glemmer at være tilstrækkelig funderet i det, vi står på og godt ved. Både det, der er lykkedes, og det der er fejlet. Vi siger, at vi skal kende vores fortid for at forstå vores nutid og fremtid. Livet, der leves forlæns, men forstås baglæns, som filosoffen Søren Kierkegaard beskriver det. Det gælder både, når det kommer til at forstå, hvordan vi vil tegne fremtiden ift. det større lederskab i samfund, organisation eller eget virke og liv, at vi er nødt til at lære af det, vi allerede ved, har data og erfaringer med og derfor i en vis grad i hvert fald kan forudse, mener Grith Okholm Skaarup.


Find din kerne

Grith Okholm Skaarup opfordrer til at aktivere de møder og forandringer, hvor vi bedre mærker, hvad vi er rundet af. Det kan i følge hende bl.a. ske ved at benytte pauser til fordybelse og refleksion. Det kræver ofte en pause til restitution eller en tilsigtet eller utilsigtet livsforandrende omstændighed for at opnå den indsigt og refleksion. Det kan også aktiveres ved at flytte sig fysisk eller fra det konforme eller vante. Og det har Grith Okholm Skaarup altid gjort. Både ved at bosætte sig, studere og arbejde i forskellige lande og kulturer eller rejse som digital nomade. Eller ved at skifte branche, ledelseskasket eller udvide sin faglighed. Hvis vi står solidt forankret i os selv og vores kernekompetencer, værdier og ledelsesmandat, så kan det også gradbøjes, så det kan skabe værdi og divergens i mange kombinationer, mener Grith Okholm Skaarup.

Formålet er at finde rodfæste i vores kerne og værdier til at stå mere bevidste i os selv, og det der er meningsfuldt for os: Hvad er du rundet af? Hvilken dannelse står du på? Hvad driver dig? Hvornår og hvor føler du, at du kan gøre en forskel? For hvem og hvordan? Hvor kan du gøre det bedre eller mere for flere, siger Grith Okholm Skaarup.


"Det handler om at finde ind i kernen af, hvem var det legende barn der, hvor du er vokset op? Hvor mærkede du trygheden og følte, at du var elsket? For det er i virkeligheden det, det hele handler om: at vi mærker, at der er et rum, hvor vi betyder noget for andre, hvor det vi gør, gør en forskel. Så det rum skal vi finde frem til.” - ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


Kom ud i naturen og mærk jordforbindelsen

Ifølge Grith Okholm Skaarup kan pauserne optimalt foregå ved at vandre eller gå en tur i naturen og sikre ro og reel restitution for at nyt kan spire, gødes og gro.


Når vi kommer ud og mærker jordforbindelsen, giver det rum til at tænke over, hvem vi er, og hvad vi er rundet af. Når vi ved det, kan vi bruge det konstruktivt til at finde ud af, hvor vi vil bevæge os hen, og hvad vi vil bevæge os væk fra. - ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


To personer går tur

Det er i pauserne og forandringerne, vi mærker, at vi er 'grounded'. Eller på bedre dansk har fodfæste. Står bevidst i os selv, og med det vi står for. Når vi kommer ud og mærker jordforbindelsen og den resonans, der er i naturen, og det produkt vi selv er af den, giver det fx. rum til at tænke over, hvem vi er, og hvad vi er dannet af, siger ledelsesekspert Grith Okholm Skaarup.


"Når vi ved det, kan vi bruge det konstruktivt til at finde ud af, hvor vi vil bevæge os hen, og hvad vi vil bevæge os væk fra," forklarer hun, der mener, at det især er efter, at hun har fået børn, at hun virkelig ser, hvor meget man er rundet og dannet af nogle ting, som ligger så dybt lagret og forankret i en, og hvor man bliver bevidst om, hvad man også selv vil give videre.

"Det handler om at finde ind i kernen af, hvem var det legende barn der, hvor du er vokset op? Hvor mærkede du trygheden og følte, at du var elsket? For det er i virkeligheden det, det hele handler om: at vi mærker, at der er et rum, hvor vi betyder noget for andre, hvor det vi gør, gør en forskel. Så det rum skal vi finde frem til” siger Grith Okholm Skaarup.


Forandringer skal leves

Hun mener også, at det handler om at få de forandringer, vi ønsker manifesteret ved at få dem ud at leve, hvor de kan skabe værdi, inspirere og være til gavn for andre. Det er også, når vi siger tingene højt for andre, at de begynder at leve. Det er med til at skubbe til, at det forpligter og får større fokus og opmærksomhed, når vi deler det med andre - og så kan vi nemmere fokusere på vores mål og mærke den retning vi skal gå i og måske endda få hjælp fra andre til at lede de forandringer, vi ønsker i omverdenen. "Ofte hjælper det mig at sige tingene højt ude på sociale medier eller i en podcast, hvor der sidder lyttere,” siger Grith Okholm Skaarup. Hun peger på, at når man siger tingene højt, så sker de også indimellem nemmere, fordi vi skaber bevidsthed om det vi vil for os selv og andre - og om hvor vi står forankret i vores lederskab. Hvad vi står på - og ikke viger fra i vores lederskab.


Er du blevet nysgerrig på mere, så kan du få flere konkrete råd, inspiration og gode erfaringer om fremtidens lederskab direkte i din indbakke.


 Få vejledning til fremtidens lederskab med denne podcast

FREMTIDENS LEDERSKAB


Skal du have 21 konkrete nedslag til fremtidens lederskab?


Så tilmeld dig nyt og få adgang til en lukket how to-podcast med 7 x 3 konkrete nedslag til dig, der vil sætte aftryk i fremtidens lederskab.


Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du også booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. Her to aktuelle oplæg:


Book foredrag om fremtidens lederskab og arbejdsliv

Fremtidens lederskab og arbejdsliv: 

- Menneskelige behov i teknologiske forandringer 


Hvilke krav stiller det til os som mennesker, ledere og kollegaer, når teknologier som AI, chatbots og human robots bliver en stadig større del af vores ledelse og arbejdsliv?

Vi stiller skarpt på de menneskelige behov i den teknologiske udvikling ved at dykke ned i de aktuelle tendenser, som påvirker vores ledelse og arbejdsliv i dag og i fremtiden. Vi ser på, hvad det giver os af muligheder og udfordringer, når teknologier som AI, chatbots og human robots i stadig højere grad vil influere på vores liv, arbejdsliv og lederskab. 


I en tour de force af trends, forskning, cases og personlige erfaringer i et involverende og underholdende oplæg, får du også inspiration, viden og værktøjer til selv at gå ud og navigere mere bevidst i dit liv, arbejdsliv og lederskab. Book foredraget fra

Fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership

- Brug viden som branding til mere bevidst lederskab


Mange virksomheder og ledere arbejder i dag strategisk med Thought Leadership, der handler om at positionere sig gennem viden og relation og dermed skabe branding og værdi for organisationen.

Ved at blive videnførende inden for et felt, skaber vi langtidsholdbar synlighed og troværdighed for vores organisation og i resten af omverdenen.  I dag stiller vi dog endnu højere krav. Det er ikke længere nok at være videnførende eller have en stærk position, hvis vi ikke også forvalter den viden og magt hensigtsmæssigt for formål, der er større end os selv. Med en aktuel bevægelse fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership, hvor det også handler om at sætte mere bevidste, bæredygtige og langsigtede aftryk i omverdenen gennem vores lederskab. 


I et inspirerende og involverende oplæg deler Grith Okholm Skaarup aktuelle tendenser og cases på området til inspiration. Hun stiller skarpt på, hvordan vi kan styrke vores position, værdi og brand som eksperter, ledere og organisationer ved også at øge bevidsthed om den impact, vi kan skabe og handle på. Thoughtful Leadership trækker også tråde til stigende internationale tiltag og tendenser som CEO-aktivisme og Impact Leadership.  


Oplægget er en blanding af teori, cases og personlige erfaringer sammen med refleksioner, øvelser og modeller, som kan implementeres og forankres i det strategiske virke på feltet allerede i morgen. 


Grith Okholm Skaarup er stifter af virksomheden Humtech og arbejder som ledelsesrådgiver bl.a. som medlem af en lang række bestyrelser og Advisory Boards. Hun er en flittig foredragsholder og underviser i ind- og udland, og formidler desuden som ekspert og journalist bl.a. som editor på mediet Humtech Impact og som vært på podcasten Aftryk - humanitet i en techtid. Grith Okholm Skaarup har 20 års baggrund som leder i virksomheder som Poul Schmith/ Kammeradvokaten, Workz og Zentropa.Eller send en forespørgsel til info@humtech.dk


HUMTECH IMPACT

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder og audio og er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

Comments


bottom of page