top of page
  • Forfatters billedeBenedikte Holst

Humtech tester Paperpal: Akademisk skrivning med hjælp fra machine learning.Den akademiske skrivning kan ligesom andre skrivegenrer opleves som noget, der tilnærmer sig en kunstart i sig selv, og som derfor kan kræve både øvelse og bevidst refleksion under skriveprocessen. Paradoksalt nok, kan netop dén slags tankearbejde opleves besnærende og hæmmende for skriveflowet.


Af Benedikte Holst


Videnskabelig formidling stiller af gode grunde høje krav til objektivitet, fagligt niveau og særligt også sproglig standard. Dermed kan noget af skrive-'kunsten' gå tabt.

Lidt ligesom en pianist, som foran publikum, kommer til at tænke bevidst over rækkefølgen af tangenter, der skal spilles på. Den slags omtanke, kan sætte en kæp i hjulet for det gode skriveflow, som ofte er der, hvor vi skriver bedst, mest flydende og modtagerorienteret.


Udover skrivekunstens kreative kvaler, er der også en lang række formelle krav, som skal opfyldes både i akademiske opgaver og videnskabelige artikler. Det kan f.eks. være begrænsning i antal tegn, krav til konsistens i kildehenvisninger etc.


'Lidt ligesom en pianist, som foran publikum, kommer til at tænke bevidst over rækkefølgen af tangenter, der skal spilles på. Den slags omtanke, kan sætte en kæp i hjulet for det gode skriveflow, som ofte er der, hvor vi skriver bedst, mest flydende og modtagerorienteret'


Paperpals centrale funktioner

For dem, der vil have hjælp til den akademiske skrivning, er der flere AI-værktøjer udviklet specifikt til formålet. Humtech har valgt at teste machine learning-værktøjet Paperpal. Et værktøj, der udmærker sig ved tre overordnede funktioner:


1. Oversættelse: Paperpal kan oversætte fra knap 30 forskellige sprog til akademisk engelsk. Du kan altså skrive hele din artikel eller opgave på dansk eller kinesisk og lade Paperpal om at oversætte det færdige skriv. Listen over sprog som Paperpal kan oversætte til engelsk er linket i bunden af artiklen. Ifølge Paperpal laves oversættelserne ved hjælp af neurale machine learning language models, som er lovprist af forskere indenfor mange forskellige discipliner, også de tekniske. Har man brug for en omskrivning af noget, anvender man blot Paperpal’s kernefunktioner på samme måde som hvis man selv havde forfattet hele artiklen på engelsk. Fx rewrite, som er beskrevet nedenfor.


2. Word-plugin: Værktøjet kommer med et plugin til Word på Windows, Mac og på web. Dermed kan du benytte værdifulde funktioner som fx:


Rewrite: Mange har utvivlsomt oplevet frustrationen over at vride sin hjerne for at få en ellers grammatisk korrekt sætning eller paragraf til at fremstå knivskarpt, og her kan rewrite funktionen i Paperpal tilbyde hjælp ved at komme med relevante omskrivningsforslag.


Trim text funktionen: Mange kan også genkende den indre konflikt som opstår, når man forsøger at vurdere, hvad man kan slette uden at gå på kompromis med kvalitet og budskab i sit skriv - aka ” kill your darlings”. Paperpal hjælper med at gøre sproget klart ved at trimme hele teksten så den fx opfylder det tilladte antal tegn, uden at gå på kompromis med kvalitet.


3. Evaluering af manuskripter: Både kladder til akademiske opgaver og til videnskabelige artikler. Funktionen er genial, især for grønne forskerspirer eller rutinerede, som blot ønsker at mindske det kognitive load under skriveprocessen. Derudover har man adgang til en stor blog på Paperpal, hvor man kan læse guides til at overkomme skrivning, research, litteratur reviews etc.


Her er meget at komme efter hvis man er studerende eller i gang med en Ph.d.


Evnen til at forstå kontekst

Paperpals’ mest essentielle egenskab er evnen til at ”forstå” kontekst. Når man har lært at køre på cykel, er det umuligt at forklare, hvordan man ”holder balancen”, man kan det bare. Man ved også, hvordan farven rød ser ud, men den viden er temmelig svær at videregive til en farveblind. Erfaring med et fagligt felt medfører den form for kontekst-relateret tavs viden, og Paperpals’ sprogmodel er trænet på så store mængder peer-revideret forskningslitteratur, at værktøjet tilbyder kontekstuelt passende forslag, som passer ind i denne særlige kategori af erfaring.


Denne funktionalitet i Paperpal, er netop et eksempel på tavs viden, som opstår i forbindelse med kontinuerlig interaktion med sin faglige kontekst - en udvikling der gradvist sker hos den studerende.


Hjælpeværktøjer, der både giver og tager

Spørgsmålet er så om AI-værktøjer som Paperpal og Scite generelt kan understøtte den udvikling, eller om man i det store hele risikerer at bedøve sin evne til kritisk tænkning? Det er er vigtigt perspektiv at have for øje, når vi bruger AI og maskinlæring til at hjælpe os, imens vores egen tænkning sættes mere på standby. Hvornår giver det mening og værdi, hvornår fratager det os værdi og kompetence?


Har man de opmærksomhedspunkter for øje, så er Paperpal et nyttigt værktøj til akademisk skrivning, som helt sikkert kan accelerere formidlingsprocesser.


Relevante referencer:


Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. 


Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

Comments


bottom of page