top of page
  • Forfatters billedeSofia Mogensen

Flydende organiseringer: hvordan vi organiserer os sammen, hver for sig


"Teknologien giver nogle nye muligheder for, hvordan vi kan være sammen om at sætte aftryk”. Det mener Ph.d. fra Copenhagen Business School og Stanford University Cristine Dyhrberg Højgaard. I en samtale om flydende organiseringer med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup.

Af Sofia Mogensen


Cristine Dyhrberg Højgaard tager os med ind i sin forskning i flydende organiseringer. Hun fortæller om teknologiens fremskredenhed, og om hvad den tilbyder os af nye muligheder for at organisere sig: “Teknologien tilbyder nye muligheder for at organisere sig, fordi den giver os nogle infrastrukturer for koordinering, som gør, at det ikke kræver lige så mange ressourcer at være organiseret, som det gjorde før i tiden”, påpeger Cristine Dyhrberg Højgaard.


Adskillelse af tid og rum

Den måde, vi i dag er organiseret og koordinerer på, er noget, vi ikke tænker over. Det er noget, vi tager for givet: “Vi kan mødes og have en diskussion på Facebook eller på Zoom, i stedet for at vi skal sende breve ud til alle medlemmer og indkalde dem til generalforsamling for at mødes og snakke sammen. Så det er sådan noget, vi tager fuldstændig for givet i dag, og det har bare ændret ret grundlæggende, hvor nemt det egentlig er at være organiseret” fremhæver Cristine Dyhrberg Højgaard.


For hende giver det mulighed for at dykke ned i nye digitale teknologier som grobund for at organisere og koordinere meget mere flydende og uafhængigt af tid og rum. Det betyder, at vi ikke længere behøves at sidde til møde i samme lokale, i samme land - eller i samme tidszone.


"Størstedelen af den sociale kommunikation og interaktion, der præger vores daglige liv er ikke længere nødvendigvis på samme tid og sted. Det indikerer en social ændring i måden, vi organiserer os på, hvor det ikke længere er afgørende at være fysisk til stede på samme sted på samme tid, da mere flydende organisatoriske strukturer er blevet mere almindelige"

- Cristine Dyhrberg Højgaard


Teknologien forskyder tiden

I lyset af Anthony Giddens' teori om Adskillelse af tid og rum fra 1991, bliver det interessant at overveje, at størstedelen af den sociale kommunikation og interaktion, der præger vores daglige liv, ikke længere nødvendigvis finder sted på samme tid og sted. Det indikerer en social ændring i måden, vi organiserer os på, hvor det ikke længere er afgørende at være fysisk til stede på samme sted på samme tid, da mere flydende organisatoriske strukturer er blevet mere almindelige. Giddens' teori har derfor stadig stor relevans i dagens samfund, hvor digitale teknologier har revolutioneret vores måde at kommunikere og interagere på.


Cristine Dyhrberg Højgaard fokuserer her på at forstå, hvordan flydende organisering lykkes i praksis, og hvad det betyder for den måde, vi er engageret på. Hvad betyder det for demokratiet - og hvad gør teknologien ved den måde, vi er sammen på?

"Teknologien udvikler sig eksponentielt. Det betyder bl.a., at den udvikler sig med enorm accelleration, og at den bliver fysisk mindre og mindre. Mennesket i teknologien er derfor indimellem som et pattedyr på speed, når vi skal følge med. Fordi vi som mennesker udvikler os langsomt og lineært. Det giver udfordringer, men også muligheder som f.eks. nytænkende måder at organisere og innovere på gennem de flydende organiseringer ved hjælp af teknologi" - Grith Okholm Skaarup


Teknologien udvikler sig eksponentielt

Det viser også, hvor hurtigt vi bevæger os med teknologien, og at det ofte er med en hast, der er uden for vores forståelse udtrykker Humtech-stifter Grith Okholm Skaarup, der har talt med Cristine Dyhrberg Højgaard. "Teknologien udvikler sig eksponentielt. Det betyder bl.a., at den udvikler sig med enorm accelleration, og at den bliver fysisk mindre og mindre. Mennesket i teknologien er derfor indimellem som et pattedyr på speed, når vi skal følge med. Fordi vi som mennesker udvikler os langsomt og lineært. Det giver udfordringer, men også muligheder som fx nytænkende måder at organisere og innovere på gennem de flydende organiseringer ved hjælp af teknologi", siger Grith Okholm Skaarup. Hun fremhæver bl.a. de innovative og organisatoriske løsninger, der blev skabt på tværs af teknologier, brancher og fag under covid ved at bruge bl.a. cloud og open source-løsninger,


Når “teknologien blomstrer på bagkant af kriser”

Med teknologiens fremskred ophæves tiden og det fysiske rum i højere grad, men det betyder ikke, at vi som mennesker kommer længere væk fra hinanden -tværtimod, mener Cristine Dyhrberg Højgaard.


“Teknologien giver nogle nye muligheder for, hvordan vi kan være sammen om at sætte aftryk. Og det er jo super fedt, eksempelvis ligesom Ukraine, hvor folk lynhurtigt kan ‘mødes’ og stable en kriseindsats på benene for at hjælpe ukrainske flygtninge” - Cristine Dyhrberg Højgaard.





Hun er derfor også optaget af, hvordan den flydende organisering kan opstå på et splitsekund, som da Putin smed bomberne i Ukraine, eller det øjeblik der blev affyret en pistol i Fields, eller en medarbejder bliver ramt af stress eller mister en, der står dem nær. I de øjeblikke er vi ofte hurtige til at organisere os, uanset om det er kortvarigt, episodisk eller langvarigt, med det som Cristine Dyhrberg Højgaard beskriver som “de manges princip, mere end det stærkt koordinerede princip.” “Teknologien giver nogle nye muligheder for, hvordan vi kan være sammen om at sætte aftryk. Og det er jo super fedt, eksempelvis ligesom Ukraine, hvor folk lynhurtigt kan ‘mødes’ og stable en kriseindsats på benene for at hjælpe ukrainske flygtninge,” siger Cristine Dyhrberg Højgaard.


"Selv de instinktive behov for at skabe og mærke resonans gennem det, der ikke er direkte målbart, får plads i de organiseringer, der opstår i krisen. Fra næstekærligheden til at hjælpe nære og fjerne relationer, til fællessang eller oplevelsen af forbundethed alene eller sammen i naturen, eller til netop at bruge sin kreativitet til at skabe noget, der er behov for i samspil med andre gennem flydende organiseringer"- Grith Okholm Skaarup.


Krisefællesskaber aktiverer til meningsfuldhed

Grith Okholm Skaarup påpeger også, hvordan vi får endnu mere brug for at gå sammen i fællesskaber, når vi står i kriser. Det har vi set gang på gang. Her opstår der noget instinktivt for at hjælpe hinanden, som på mange måder er godt for os, fordi vi dels hjælper andre, men det er også med til at give os en meningsfuldhed, som er noget af det, vi mangler i samfundet i dag, hvor mere end halvdelen af befolkningen oplever en form for meningsløshed eller manglende engagement. Ligesom 80 % mener, at vi har det værre om 10 år end vi har i dag. Det er ikke håbet, der fylder mest. Men handling kan give håb, siger Grith Okholm Skaarup:

"Vi er en del af den samme historieskrivning, og vi bliver aktive medfortællere i kraft af det, vi gør og handler på, og det giver os en oplevelse af meningsfuldhed. Vi ser også, hvordan kreativiteten til at skabe løsninger hurtigt og innovativt får fornyet kraft, og hvordan vi ofte er i stand til at organisere og innovere smartere og hurtigere end normalt. Selv de instinktive behov for at skabe og mærke resonans gennem det, der ikke er direkte målbart, får plads i de organiseringer, der opstår i krisen. Fra næstekærligheden til at hjælpe nære og fjerne relationer, til fællessang eller oplevelsen af forbundethed alene eller sammen i naturen, eller til netop at bruge sin kreativitet til at skabe noget, der er behov for i samspil med andre gennem flydende organiseringer," siger hun.


I afsnittet berører Cristine Dyhrberg Højgaard og Grith Okholm Skaarup også de udfordringer, der kan opstå på baggrund af teknologiens muligheder for flydende organisering. For hvad betyder det for demokratiet, samtalen og dannelsen heraf? For det levende civilsamfund? For den måde vi er sammen på? Hvad sker der, når stilheden indtræffer? Får vi gjort nok for at aktivere de stille stemmer? Kan vi høre dem tilstrækkeligt i de flydende organiseringer? Hvad betyder det for de introverte vs. de ekstroverte? Og hvad betyder det for de ensomme unge? Og for frivilligheden?


Det følger udfordringer med de flydende organiseringer, men de er kommet for at blive, og de skal bare finde deres form og plads, og så er der ingen tvivl om, at flydende organiseringer bliver noget, vi vil se langt mere til også i traditionelt organisationsdesign, hvor de kan tænkes ind til nye supplementer og metoder til bl.a. at skabe kultur og innovation. Det spår i hvert fald Grith Okholm Skaarup, der mener, at potentialet for de flydende organiseringer er enormt og tiltrængt for at nytænke vores måder at innovere og organisere os. Og her har vi en fordel i et samfund, der både er foregangsland for at organisere sig frivilligt og i foreninger og for at sætte barren højt i nytænkning af fladere og mere innovative måder at organisere sig. Derfor er flydende organiseringer også en vej til demokratiudvikling af både samfund og virksomheder, mener Grith Okholm Skaarup.


Vil du vide mere om mulighederne med flydende organiseringer, så lyt med i samtalen med Ph.d-studerende, Cristine Dyhrberg Højgaard i podcasten Aftryk her.


Referencer:

Giddens, A (1991): Modernity and Self-Identity. Polity Press


d Cristine Dyhrberg Højgaard i Aftryk #21: Demokratiudvikling og flydende organiseringer

MØD MEDMENNESKE og Ph.D. fra CBS og Stanford University Cristine Dyhrberg Højgaard.

I AFTRYK om fremtidens flydende organiseringer og demokratiudvikling.




Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, lyd og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 

CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

bottom of page