top of page
Forfatters billedeGrith Okholm Skaarup

Tør du tage en pause?


Negativ stress rammer årligt flere tusinde danskere. Også dem, der elsker at arbejde solen sort bliver ramt af tunnelsyn og trykken for brystet. Så måske skal vi udfordre hinanden til at dyrke pausen. Selv den korte. Hvornår tog du sidst en pause på arbejdet? Sådan en pause med en dyb indånding og lukkede øjne?


Af: Grith Okholm Skaarup

En fjerdedel af alle voksne danskere oplevede ifølge Sundhedsstyrelsen i 2017 at have et højt niveau af stress. Og ifølge en undersøgelse lavet af rådgivningsvirksomheden AS3 i samarbejde med Epinion i 2021, følte 15 % af de adspurgte sig ofte eller hele tiden stresset.


Og selvom man kan være fristet til at sige, at det må være effektiviseringen eller højere forventninger til det enkelte menneske, der er skyld i det, vi i daglig tale kalder for en folkesygdom, så er det op mod halvdelen af stressramte, der mener, at det er manglen på mening, der er udslagsgivende. Det er ikke arbejdsmængden eller ansvaret, der tynger - men meningsløsheden.


Længerevarende negativ stress kan være en enormt belastning og skal tages alvorligt. Men fokus på den kortvarige negative stress er også vigtig. For det kan også vise sig i splitsekunder under vigtige møder eller gennem en enkelt dag, hvor store beslutninger skal træffes. Her kan den positive stress være en drivkraft. Men den negative stress kan spænde ben, blokere og udmatte.


Skab fordybelse, refleksion og mening med pausen

Så hvordan træffer man den gode beslutning, hvis hjernen galoperer af sted, tankerne er spredt ud over gulvet, og koncentrationen udebliver? Og hvordan finder vi tilbage til fordybelse, nærværet og ikke mindst meningen?

Gitte Just, der har flere direktørstillinger og bestyrelsesposter bag sig og som har stiftet virksomheden Pause, mener, at vi i vores arbejdsliv har brug for netop ‘pausen’.


'Pausen - om den er 30 sekunder lang i form af nogle dybe indåndinger, eller tager 30 minutter tillader os at agere med større jordforbindelse og sikkerhed, end vi havde før pausen.'

- Gitte Just


Det har jeg snakket med hende om i podcasten Aftryk. Her kalder hun pausen for den naturlige kim til vores velvære, kreativitet, nærværet og evnen til at lytte. Gitte Just mener, at pausen - om den er 30 sekunder lang i form af nogle dybe indåndinger, eller tager 30 minutter - tillader os at agere med større jordforbindelse og sikkerhed, end vi havde før pausen.

“Pausen kan bruges til både at tanke energimæssigt op, men også til at spørge sig selv, hvordan bliver jeg en bedre leder? Hvordan får jeg en større innovationskraft? Hvordan bruger jeg mine følelser på arbejdet uden at gå ned med flaget?” siger Gitte Just, der gennem sin virksomhed rådgiver og træner virksomheder og ledere i at udvikle og opbygge færdigheder til præstation og potentiale gennem pauser.


“Det handler om at lære folk den her færdighed med at træde tilbage for at kunne træde frem igen. Lære sig selv bedre at kende. Lære at lytte til sig selv” - Gitte Just

Pausen er en færdighed, der skal trænes

Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

“Det handler om at lære folk den her færdighed med at træde tilbage for at kunne træde frem igen. Lære sig selv bedre at kende. Lære at lytte til sig selv”, siger hun.

Men pausen er ikke nødvendigvis det værktøj, de fleste griber ud efter med det samme. Fordi vi netop både som ledere, med stor passion for vores arbejde, har travlt med at få tingene gjort, klappet af og sat aftryk. Men det er ikke altid den hurtigste beslutning, der er den bedste, påpeger Gitte Just.


“Husk lige at træde tilbage og vende skruen, så du er sikker på, at du tager det næste skridt korrekt”, siger Pause-stifteren.

Hvis du vil høre mere om den aktive pause, mental velvære og arbejdsliv i trivsel, så lyt til min samtale med Gitte Just i serien Aftryk her.


Se Aftryk 06: Gitte Just - Pausens potentiale til præstation

Om at sætte aftryk til mental sundhed, trivsel, nærvær og lederskab.

MØD MEDMENNESKET: Gitte Just, pausealkymist og stifter af virksomheden Pause. Gitte Just lærer os pausekunsten, og hvordan vi kan træne den som færdighed. Vi bliver også mere bevidste om, hvorfor den er så fundamentalt vigtig for os som mennesker - særligt i dag i præstationssamfundet og en accelereret teknologisk tidsalder. Gitte Just har selv en tung ledelsesbaggrund med flere direktørstillinger og bestyrelsesposter. Nu vil hun give verden det tilbage, hun selv manglede, da livet satte pausen i hende.



Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. 


Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 


CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

bottom of page