Søvn kan være en kraftfuld metode til at forbedre både trivsel og empati. Derfor skal vi sørge for at tænke det ind i vores organisationsdesign, hvis vi vil skabe bedre mental sundhed i medarbejderne i vores virksomhed.
Af Krista Bay Rosenkilde
WHO har identificeret den mentale mistrivsel som en af de allerstørste problemer. Det er et problem, som Grith Okholm Skaarup kan genkende fra erhvervsverdenen. Hun peger her på, at vi kan fremme trivslen, hvis vi bliver bedre til at prioritere vores mentale sundhed og empati gennem mere og bedre søvn.
Tag en morfar for den mentale sundhed
Bente Klarlund Petersen, overlæge på Rigshospitalet har skrevet bogen ”Yngre med årene”. Her fortæller hun, at der faktisk er noget over begrebet ”skønhedssøvn”: For når vi sover bedre bliver vi også smukkere. Både uden på og indeni. Vores hud bliver pænere, vi ser mere friske ud – og de fleste kan nok genkende, at vi også får det bedre mentalt. Ja faktisk i en grad, så forskningen som Bente Klarlund Petersen fremhæver viser, at søvnen også gør os mere empatiske.
”Tag en morfar hvis det er det du har brug for, eller sørg for at komme i seng i tide. For det gør dig altså også til en bedre leder, der kan møde verden mere empatisk.”- Grith Okholm Skaarup.
”Det her begreb om at komme ’sovende til alting’, der er noget om snakken. Nogle af de største forskere og folk, der har eksisteret, gjorde en dyd ud af, at de sov i rigtig mange timer. At de havde brug for at tage de her powernaps eller de her pauser, som jeg også refererer til, når vi taler om afsæt i det regenerative lederskab,” siger Grith Okholm Skaarup.
Grith Okholm Skaarup fremhæver, at vi helst skal have omkring 7 timer eller 7,5 times søvn som udgangspunkt, men at det faktisk er den samlede søvn, der er den vigtigste. Så hvis du har brug for en morfar midt på dagen og det passer ind i det arbejdsliv og livsdesign, så kan du trække den halve eller hele time fra om natten.
”Så sørg for at få de her 7 – 7,5 times søvn. Jo bedre vi er overfor os selv, jo bedre kan vi også være for hinanden. For vi kan også se på empatien, at den ryger, når vi ikke får sovet nok. Så bliver vi ikke særlige rummelige eller ordentlige i vores omgang med andre. Det er jo den vi gerne vil dyrke endnu mere i forhold til fremtidens lederskab. Så sørg for at få sovet godt.” - Grith Okholm Skaarup.
Som vanedyr skal vi også opdyrke gode sovevaner
Da vi som mennesker er vanedyr, er det også vigtigt, at vi er opmærksomme på at opdyrke en vane med at komme i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver dag.
Man kan se, at hvis vi kun får mellem 3-5 timers søvn om natten, så begår vi 15% flere fejl end hvis vi får de timers søvn, vi skal have. Hvis vi sover 4-6 timer, så begår vi 10% mindre fejl. Derfor, pointerer Grith Okholm Skaarup, har søvnen altså ikke bare en betydning for vores ydre, men også for måden vi performer.
”Så sørg for at få de her 7 – 7,5 times søvn. Jo bedre vi er overfor os selv, jo bedre kan vi også være for hinanden. For vi kan også se på empatien, at den ryger, når vi ikke får sovet nok. Så bliver vi ikke særlige rummelige eller ordentlige i vores omgang med andre. Det er jo den vi gerne vil dyrke endnu mere i forhold til fremtidens lederskab. Så sørg for at få sovet godt” er opfordringen fra Grith Okholm Skaarup.
”Tag en morfar hvis det er det, du har brug for, eller sørg for at komme i seng i tide. For det gør dig altså også til en bedre leder, der kan møde verden mere empatisk.”, siger Grith Okholm Skaarup.
FREMTIDENS LEDERSKAB
Skal du have 21 konkrete nedslag til fremtidens lederskab?
Så tilmeld dig nyt og få adgang til en lukket how to-podcast med 7 x 3 konkrete nedslag til dig, der vil sætte aftryk i fremtidens lederskab.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du også booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. Her to aktuelle oplæg:
Fremtidens lederskab og arbejdsliv:
- Menneskelige behov i teknologiske forandringer
Hvilke krav stiller det til os som mennesker, ledere og kollegaer, når teknologier som AI, chatbots og human robots bliver en stadig større del af vores ledelse og arbejdsliv?
Vi stiller skarpt på de menneskelige behov i den teknologiske udvikling ved at dykke ned i de aktuelle tendenser, som påvirker vores ledelse og arbejdsliv i dag og i fremtiden. Vi ser på, hvad det giver os af muligheder og udfordringer, når teknologier som AI, chatbots og human robots i stadig højere grad vil influere på vores liv, arbejdsliv og lederskab.
I en tour de force af trends, forskning, cases og personlige erfaringer i et involverende og underholdende oplæg, får du også inspiration, viden og værktøjer til selv at gå ud og navigere mere bevidst i dit liv, arbejdsliv og lederskab.
Fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership
- Brug viden som branding til mere bevidst lederskab
Mange virksomheder og ledere arbejder i dag strategisk med Thought Leadership, der handler om at positionere sig gennem viden og relation og dermed skabe branding og værdi for organisationen.
Ved at blive videnførende inden for et felt, skaber vi langtidsholdbar synlighed og troværdighed for vores organisation og i resten af omverdenen. I dag stiller vi dog endnu højere krav. Det er ikke længere nok at være videnførende eller have en stærk position, hvis vi ikke også forvalter den viden og magt hensigtsmæssigt for formål, der er større end os selv. Med en aktuel bevægelse fra Thought Leadership til Thoughtful Leadership, hvor det også handler om at sætte mere bevidste, bæredygtige og langsigtede aftryk i omverdenen gennem vores lederskab.
I et inspirerende og involverende oplæg deler Grith Okholm Skaarup aktuelle tendenser og cases på området til inspiration. Hun stiller skarpt på, hvordan vi kan styrke vores position, værdi og brand som eksperter, ledere og organisationer ved også at øge bevidsthed om den impact, vi kan skabe og handle på. Thoughtful Leadership trækker også tråde til stigende internationale tiltag og tendenser som CEO-aktivisme og Impact Leadership.
Oplægget er en blanding af teori, cases og personlige erfaringer sammen med refleksioner, øvelser og modeller, som kan implementeres og forankres i det strategiske virke på feltet allerede i morgen.
Grith Okholm Skaarup er stifter af virksomheden Humtech og arbejder som ledelsesrådgiver bl.a. som medlem af en lang række bestyrelser og Advisory Boards. Hun er en flittig foredragsholder og underviser i ind- og udland, og formidler desuden som ekspert og journalist bl.a. som editor på mediet Humtech Impact og som vært på podcasten Aftryk - humanitet i en techtid. Grith Okholm Skaarup har 20 års baggrund som leder i virksomheder som Poul Schmith/ Kammeradvokaten, Workz og Zentropa.
Eller send en forespørgsel til info@humtech.dk
HUMTECH IMPACT
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder og audio og er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.ser samlet her.
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder og audio og er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.
Comentarios