Har vi brug for fertilitetsfrynsegoder eller snarere for en pause fra virksomhedsræset for at blive fertile? Techmanager lykkedes først med graviditet, da hun tog en pause fra corporatemiljøet trods de virksomhedsbetalte fertilitetsforsøg inden.
Af: Grith Okholm Skaarup
For tidligere Senior Manager & Global Team Lead Customer Success i LinkedIn UK, Carly Rodger fra LinkedIn var pausen den nødvendige investering til graviditet. Arbejdet og ansvaret var stort og presset gennem års barnløshed, hormonstimuleringer og behandlinger fyldte både kropsligt og mentalt. Derfor besluttede Carly Rodger sig for at tage en pause fra corporate-karrieren med det, der skulle være det næstsidste forsøg på at blive gravid efter otte års forsøg. Heraf fem med kunstig befrugtning ved IVF-behandling. Pausen skulle vise sig at være vejen til graviditet.
Pausen gav plads til graviditet
Carly Rodger er selv overbevist om, at det var den pause, der indtrådte, da hun sagde op, der førte til, at hun endelig blev gravid. Hun var i forvejen udfordret på fertilitet ved sin alder, fordi hun efter en skilsmisse med sin første mand, nu gik i gang som 37-årig. I forløbet med fertilitetshjælpen blev hun også bevidst om, at hendes ægreserver var lavere end gennemsnittet, at æggenes kvalitet var svingende, og at hun havde komplikationer med ophobninger af blod, der krævede blodfortyndende medicin. Så det var flere parametre, der gjorde det svært at blive gravid og også at fastholde en graviditet, fordi hun oveni aborterede flere gange. Men arbejdspausen hjalp. På trods af alle de øvrige komplikationer og omstændigheder. Det er i hvert fald den overbevisning, hun har, når hun ser tilbage på sit arbejdsliv, som hun valgte at sige farvel til i slutningen af 2020 for at kunne prioritere sin tid anderledes.
“Jeg tror pausen fra corporate-verdenen hjalp mig til graviditet. Jeg havde brug for den pause, fordi jeg havde arbejdet hele mit liv og aldrig holdt fri andet end de obligatoriske helligdagsferier med familien”, Tidligere Senior Manager & Global Team Lead Customer Success i LinkedIn UK, Carly Rodger.
Farvel til corporate, goddag til fertil krop
“Jeg tror pausen fra corporate-verdenen hjalp mig til graviditet. Jeg havde brug for den pause, fordi jeg havde arbejdet hele mit liv og aldrig holdt fri andet end de obligatoriske helligdagsferier med familien”, siger hun og fortæller, at hun følte sig stærkt dedikeret til sit job, team, kunder og forpligtelserne, der også inkluderede en lang række rejsedage bl.a. til USA. I den pause, der herefter fulgte, var det sidste udkald for Carly og hendes mand. For hverken hun eller økonomien kunne holde til mere. Her oplevede hun, at pausen hjalp hende.
“Jeg havde aldrig før været i stand til at tage en rigtig pause og virkelig fokusere og mærke bare at være - ‘mindful’ og i ro”. Personligt tror jeg, at det havde noget at gøre med min succes med det sidste forsøg med at blive gravid med Finlay, at jeg ikke længere arbejdede i et corporate-miljø”, siger hun, der bl.a. dagligt mediterede og fokuserede på sin søvn og kost.
“Ingen kan kategorisk sige, at det var den ene eller anden ting, der fiksede det, men kombinationen af alt det, vi gjorde, resulterede i, at Finlay blev født. Det var et mirakel”, Carly Rodger, tidligere Senior Manager & Global Team Lead Customer Success i LinkedIn UK.
For frynsegoder
Hun peger på, at flere virksomheder burde overveje at tilbyde muligheder for pauser, men fremhæver, at der generelt var fleksibilitet og gode orlovsmuligheder hos LinkedIn for en medarbejder som hende med lang anciennitet.
“Jeg var udkørt. Måske af at have gået gennem min IVF-rejse og et håb om at blive mor, der havde kørt mig ned. Så måske havde det mere med mig at gøre end med min arbejdsgiver, som var en temmelig fleksibel og støttende organisation. Måske var jeg bare brændt ud”, siger Carly Rodger og fortsætter:
“Ingen kan kategorisk sige, at det var den ene eller anden ting, der fiksede det, men kombinationen af alt det, vi gjorde, resulterede i, at Finlay blev født. Det var et mirakel” siger hun. Med Finlay, dér på skødet, der griner til os begge gennem skærmen med sit tandløse smil.
PODCASTEN FERTILITET PÅ FRYS
Mød Carly Rodger og sønnen Finlay i podcasten Fertilitet på frys, hvor de deler deres historie:
I den første episode af podcasten "Fertilitet på Frys" udforsker vi, hvordan og hvorfor virksomheder vælger at tilbyde disse frynsegoder og hvilke konsekvenser det har. Vi hører fra tidligere Senior Manager & Global Team Lead Customer Success i LinkedIn UK, Carly Rodger, der deler sin personlige rejse gennem fertilitetsbehandlinger, og hvordan LinkedIn's fertilitetspakker støttede hende i hendes stræben efter at blive gravid.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her. Grith Okholm Skaarup stiller også op som ekspert i menneskelige behov i teknologiske forandringer. Læs mere om ekspertiseområder til presse, debat mm. her.
Grith Okholm Skaarup står bag den undersøgende journalistik om virksomheder, der fryser kvinders æg som et frynsegode, og gik ud med historien i Kristeligt Dagblad 2. april 2024, hvorefter den gik viralt i alle medier.
Hun har særligt tre kasketter på, hvor hun kan bidrage og gerne stiller op på feltet:
🧢#1: Journalist bag historien, der har undersøgt, belyst og eksponeret når kvinder fryser deres æg som et virksomhedsbetalt frynsegode. Ved at have dykket ned i forskning, data og gennemført en lang, lang række interviews med eksperter, parts- og erfaringskilder i tech, sundhed, fertilitet, køn, bioetik, retsfilosofi, ledelse, jura og erhvervsliv både herhjemme og i techledende firmaer globalt.
🧢#2: Leder og rådgiver med tyve års erfaring i det private erhvervsliv med også medarbejdergoder og tiltag til bl.a. talentpleje og -tiltrækning, rekruttering og fastholdelse, branding og omdømme - og også i tværgående strategiske fokus for ligestilling, inklusion og diversitet. I dag som CEO og stifter af Humtech og medlem af en lang række bestyrelser og advisory boards inden for særligt health og tech og med speciale i fremtidens ledelse og arbejdsliv.
🧢#3: Mor til en dreng på 10 år skabt med fertilitetshjælp ved IVF-reagensglasbehandling i det offentlige efter års kamp med ufrivillig barnløshed. Vores æg på frys, der gik til grunde ved optøning. Og en pige på i dag 5 år, som blev til med selvbetalt ICSI-behandling i det private. ICSI som for de ikke indforståede er en af de sidste muligheder, når den er gal med fertiliteten hos både far og mor, som tilfældet var hos os.
Ræk ud for viden og erfaring på feltet - i panel, debat, oplæg, journalistik eller rådgivning: grith@humtech.dk
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.