Når hackere stjæler dine data, skal Michael Andersen bruge sin baggrund som psykologisk rådgiver for at trænge igennem til ”banditterne”.
Af: Steen Nedell Christensen
Baggrunden som psykologisk rådgiver kommer i høj grad i spil, når Michael Andersen som datagidselforhandler skal sikre, at hackere ikke sletter de data, de har stjålet om dig. Det fortæller han til Grith Okholm Skaarup, der er vært på podcasten Aftryk og stifter af virksomheden Humtech.
I podcasten handler det om medmenneskelighed, teknologi, lederskab og arbejdsliv, og om hvordan mennesket agerer i den teknologiske tidsalder, der hele tiden byder på nye og komplekse udfordringer.
En af udfordringerne er hackere, som via computere kan blokere for data for både privatpersoner, firmaer og offentlige instanser.
Forhandlerne skal være venner
I de situationer er Michael Andersen, der bl.a. arbejder med datagidselforhandling, en nøgleperson, som skal skabe den gode relation til dem, han selv kalder for ”banditter”.
Grith Okholm Skaarup spørger om, hvordan Michael Andersen bruger sin viden om mennesket i sit arbejde med både at forhandle med hackere og rådgive firmaer om cybersikkerhed.
”Jeg plejer at sige, at hackernes forhandler og jeg skal blive så gode venner, at vi er på julekort med hinanden. Vi ved, at uanset hvad der sker i vores baglande, så er vi afhængige af hinanden for at få det til at lykkes. Det han kommer med, og det jeg kommer med for at få det til at lykkes – det kan være betaling eller ingen betaling. Den ene part taber 100 pct. Vi skal altid give os lidt begge parter. Det ved vi, så spørgsmålet er bare hvordan,” siger Michael Andersen.
Han fortæller, at hackerne ofte kontakter virksomhederne og fortæller, at de har stjålet nogle data. Man får ikke at vide, hvor meget det er, men får et døgn til at betale, hvorefter data vil blive slettet.
Man skal bevare roen
I den situation vil mange ledere være i deres følelsers vold, men det er ikke hensigtsmæssigt, og Michael Andersens opgave er at finde ud af, hvordan man bedst muligt udfolder strategien, der sikrer, at man får data retur.
"Hvis man bliver hacket, skal man bevare roen og skabe sig et overblik over situationen, og hvor alvorligt det er" - Michael Andersen
”De store har en grad af beredskab, men jo mindre du er, jo mindre fokus har du på det. Hvis man bliver hacket, skal man bevare roen og skabe sig et overblik over situationen, og hvor alvorligt det er,” siger han.
Grith Okholm Skaarup peger på, at krigen i Ukraine overordnet har skabt større opmærksomhed på cybersikkerhed både i Danmark og i en international kontekst. Som vi fx så det i 2017, da Mærsk blev angrebet på deres cybersikkerhed og den politiske bevågenhed, og mediedagsorden pludselig var i højeste beredskab.
Michael Andersen fortæller, at der også var forventet flere angreb fra russisk side, end der er kommet. Men han antager, at det bl.a. kan være fordi, at russerne selv har haft travlt med at forsvare sig mod hackerangreb.
”Anonymous sagde jo efter angrebet, at de ville jagte alt, der havde med Rusland at gøre, så måske har de haft travlt,” siger han og peger på den store internationale internetbevægelse og hackergruppe Anonymous, der har som sit formål at kæmpe for ytringsfrihed og mod censur og misbrug af nettet.
'Danmark er nummer fire på listen over digitaliserede lande på verdensplan, men kun omkring nummer 30, når det gælder cybersikkerhed'
Cybersikkerhed tages mere alvorligt
Grith Okholm Skaarup, der selv har arbejdet strategisk og operationelt med både innovativ teknologisk udvikling og datasikring, oplever, at cybersikkerhed stadig er et område, vi som virksomheder og særligt som borgere ikke har særligt stort fokus på. Muligvis fordi det er for abstrakt at forstå. Danmark er nummer fire på listen over digitaliserede lande på verdensplan, men kun omkring nummer 30, når det gælder cybersikkerhed. Hun vurderer, at der dog er en bevægelse i gang, så virksomhederne tager det mere alvorligt. Det er Michael Andersen enig i.
”Det næste problem er, at det er et virkelig kedeligt område. Man kan bare høre, at it-sikkerhed lyder kedeligt. Man håber jo ikke, at der kommer en Netflix-dokumentar om it-sikkerhed, det vil vi ikke gide at se alligevel,” siger han.
Han gør dog en indsats for at gøre det til et lettere emne at forstå:
”Anders Lund Madsen og jeg forsøger at have talkshows, hvor it-sikkerhed kommer på dagsordenen og man kan høre om, hvad det vil sige at være et offer for et angreb, og hvor nemt det er at blive ramt,” siger han.
Kvinders data kan være særligt sårbare
Grith Okholm Skaarup mener, at cybersikkerhed og særligt dataetik er mere aktuelt end nogensinde i en tid, hvor data er lig med magt. Grith Okholm Skaarup, der bl.a. arbejder for større ligeværd har også fokus på, at vi skal have langt større bevidsthed ift. data og kvinder: “Et af de områder, der historisk har været alt for lidt data på er data om kvinder, fordi mænd har indsamlet data om og lavet forsøg og forskning med mænd til mænd. Det gælder alt fra test af biludstyr til at undersøge bivirkninger i medicinbrug. Derfor er der er større interesser for den del af målgruppen og dermed også potentielt et ulovligt marked i at indsamle flere data om kvinder. Og også i en anden kommerciel kontekst er kvinder særligt udsatte, fordi det er kvinder, der er de største forbrugere af onlinekøb, og som også ofte handler på vegne af den øvrige familie. Dataetik og beskyttelse af data, særligt udsatte steder, ikke bare i en økonomisk, men også i en menneskelig kontekst for særligt udsatte målgrupper, bør derfor have tilsvarende større bevågenhed og interessevaretagelse”, siger Grith Okholm Skaarup.
"Et af de områder, der historisk har været alt for lidt data på er data om kvinder, fordi mænd har indsamlet data om og lavet forsøg og forskning med mænd til mænd." - Grith Okholm Skaarup
Hun frygter, hvad hun beskriver som skrækscenarier for ligestillingen og henviser til, at kvinder i USA ikke længere har adgang til fri abort. "Det er et gruopvækkende eksempel, hvor vi nu kan gå ind og trække data på kvinder, der søger på f.eks. abort eller abortsider og straffe dem på baggrund af deres data og adfærd. Det kan ske på bagkant, men det kan også være med til at bane vej for politiske beslutninger baseret på misbrug af personlige data. Flere populære apps på markedet indsamler fx i dag viden om kvinders cyklus med potentielt meget personlige data om alt fra mental og fysisk sundhed til sexliv, prævention, graviditet og abort. Hvis dataene lækkes fra techudbyderne af de apps, kan det få fatale konsekvenser for kvinderne, og derfor ser vi nu en tendens, hvor kvinder i USA sletter disse apps og deres data. Apps der ellers er stærkt udbredte også i en dansk kontekst, hvor de største udbydere herhjemme som fx Clue hører til nogle af de allermest downloadede apps på markedet.
Bevågenhed om dataetik og en langt større regulering på teknologiområdet er nødvendigt, og det kræver et politisk pres og et organisatorisk fokus, og indtil da en sund skepsis og tilbageholdenhed, når vi selv deler og forvalter data, pointerer Grith Okholm Skaarup.
Michael Andersen: Psykologiske ledelsesværktøjer, cybersikkerhed og datagidselforhandling
OM AFTRYK i psykologiske ledelsesværktøjer, cybersikkerhed og datagidselforhandling.
MØD MEDMENNESKET, ledelsesfilosof og psykologisk rådgiver Michael Andersen.
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her.
Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact?
Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video. og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.
Комментарии