top of page
  • Forfatters billedeSofia Mogensen

Det mærkbare medmenneske


Kan man lave mærkbar healthtech? Hvis du spørger Imran Rashid, speciallæge og ekspert i menneskers digitale adfærd, er svaret ja.


Af Sofia Mogensen


I dag er han innovationsdirektør i healthtech-virksomheden Linus, hvor netop den del er central for hans virke. En platform, der ifølge Imran Rashid adskiller sig fra andre teknologiske værktøjer ved at sætte særligt fokus på den menneskelige del af sundhed gennem støtte, coaching og kontakt.

Den bløde del af coaching

Imran Rashid skelner mellem den bløde del af coaching og den hårde del af coaching, hvor den hårde del af coaching ofte fokuserer på at give klienten specifikke trin og teknikker til at nå deres mål fysisk. Imran Rashid mener, at det er den bløde del af coachingen, der er den største motivationsfaktor. Den bløde del af coaching fokuserer på at skabe en dybere forståelse for klientens behov og at hjælpe folk med at føle sig mere trygge og komfortable med at åbne op for sig selv. Det kan også hjælpe at arbejde med eventuelle følelsesmæssige blokeringer, der kan forhindre dem i at nå deres mål. De får redskaber til at håndtere de udfordringer på en mere effektiv måde.


“De coaches, der virkelig lykkes med at flytte andre, det er dem, der anvender hele den bløde del og psykosociale support, hjælper og understøtter” - Imran Rashid.


Den hemmelige ingrediens

“The secret sauce, eller hvad man skal kalde det, det er den bløde del af coachingen, hvor man skelner mellem den hårde del, der handler om planer og struktur, altså i virkeligheden teoriprøven - alt det viden, du får om, at nu skulle du gøre sådan og sådan - og så er der den bløde del, der handler om, at vi har den psykosociale support. De coaches, der virkelig lykkes med at flytte andre, det er dem, der også anvender hele den bløde del og psykosociale support, hjælper og understøtter,” siger Imran Rashid. Det er ikke det teknologiske og tilgængelige ved værktøjerne til sundhed og trivsel, der er centralt, men derimod er det menneskelige aftryk det vigtigste, mener Imran Rashid. Han peger på, at teknologien blot er det, man bruger til at kunne få hul igennem med. Det er de coaches, der forener de to områder, men sikrer den menneskelige del, der virkelig lykkes med at flytte folk, siger han og henviser til de resultater, han også ser på sit arbejde i healthtech-virksomheden i dag, og de data, som de beror på: "Netop de mest succesfulde var dem, der havde de bedste følelsesmæssige eller emotionelle kompetencer," forklarer Imran Rashid.


Mere ‘health’ og mindre 'tech' i healthtech

I sit virke som innovationsdirektør i en healthtech-virksomhed er Imran Rashid også meget observant ift. de behov, muligheder og også udfordringer, der ligger i at skabe menneskelig værdi på området.

Her er det en healthtech-platform, der er designet til at hjælpe trænere og coaches med at støtte deres klienter i at nå deres sundhedsfaglige mål. Det sker bl.a. ved at overvåge deres træningsrutiner, ernæring og sundhedsdata, der giver trænerne et bedre afsæt til at give målrettet feedback og støtte til deres klienter.

”Linus er ikke bare en digital platform, men også et værktøj, der hjælper trænere og coaches med at støtte deres klienter i at nå deres sundhedsfaglige mål," siger Imran Rashid.“Det er ikke kun teknologien, der gør en forskel. Den menneskelige faktor spiller virkelig en afgørende rolle." - Imran Rashid.


Holistiske healthtech-platforme

Imran Rashid mener, at der er behov for de mere holistiske digitale platforme, fordi de er udviklet til at støtte og optimere samarbejdet mellem trænere og klienter, hvor begge parter spiller en vigtig rolle i at nå sundhedsfaglige mål, og hvor det er essentielt, at trænere og coaches nemt kan kommunikere med deres klienter, give feedback og justere deres programmer efter behov.


Ifølge Imran Rashid handler det om at tilbyde en holistisk tilgang til sundhed og velvære, der kombinerer teknologi og den menneskelige faktor for at hjælpe mennesker med at nå deres sundhedsfaglige mål på en effektiv og bæredygtig måde. “Det er ikke kun teknologien, der gør en forskel. Den menneskelige faktor spiller virkelig en afgørende rolle. For at flytte klienter i den ønskede retning er den bløde del af coachingen, såsom psykosocial støtte og forståelse for klientens behov helt afgørende," understreger Imran Rashid.


“Healthtech er allerede et felt med stor bevågenhed, og spås at blive den næste store bølge for samfund og organisationers fokus og investeringer. Der er da heller ingen tvivl om, at både behov og potentiale er enormt for et samfund med akut brug for mere både fysisk og mental sundhed. Så techindustrien byder sig ivrigt og innovativt til, og det er jo både fantastisk og også et fokus, der så kræver enorm stor bevågenhed”, Grith Okholm Skaarup.

Healthtech-bølge og databevågenhed

I samtalen med Imran Rashid og stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup i podcasten Aftryk er det netop de menneskelige aftryk, som teknologien kan hjælpe os med, der er omdrejningspunktet, men også de blinde vinkler, og dem ser Grith Okholm Skaarup også på healthtech-området: “Healthtech er allerede et felt med stor bevågenhed, og spås at blive den næste store bølge for samfund og organisationers fokus og investeringer. Der er da heller ingen tvivl om, at både behov og potentiale er enormt for et samfund med akut brug for mere både fysisk og mental sundhed. Så techindustrien byder sig ivrigt og innovativt til, og det er jo både fantastisk og også et fokus, der så kræver enorm stor bevågenhed”, mener Grith Okholm Skaarup.


"Hvis vi skal lære lidt af historikken og trække viden fra andre uregulerede områder, så skal vi som samfund og fra politisk side stille helt klare krav til, hvordan de her data håndteres," Grith Okholm Skaarup.


Hun kan være bekymret for, om techspillerne på markedet har tilstrækkeligt fokus på de menneskelige behov og ikke kun lader kommercielle interesser dominere. Eller som hun udtrykker det; hvis vi skal lære lidt af historikken og andre uregulerede områder, så skal vi som samfund og fra politisk side stille helt klare krav til, hvordan de her data håndteres. Her peger Grith Okholm Skaarup særligt på techgiganternes monopolisering som et afgørende problem, der har medført en lang række af udfordringer og haft alarmerende konsekvenser - også for vores mentale og fysiske velvære og sundhed.


Sårbare data kræver strammere regulering

Healthtech-området er vigtigt, men det er også et sårbart område, fordi vi her har at gøre med en industri, hvor data ikke er underlagt den samme beskyttelse som fx medicin og pharma, selvom mange af områderne er i en gråzone, der er tæt beslægtet. Det gør derfor deres data endnu mere kostbare, fordi de parallelle og meget ressourcestærke brancher har en enorm interesse i de data - ligesom en hel masse andre brancher fra forsikring til finance og potentielt hele den private forbrugssektor. Her mener Grith Okholm Skaarup, at bedre og mere ensartet regulering af hele health-området, som er sammenligneligt med pharma og medicin, er vejen frem, hvis vi skal hjælpe mennesker, der deler sårbare data og hvis vi vil behandle det etisk og ansvarligt.

Det er essentielt for, at vi netop tør dele også de mere personlige og sårbare data, som dermed kan føre til de måske mest positive resultater for vores trivsel, sundhed og meningsfuldhed. Grith Okholm Skaarup mener, at det er behov for et bedre samspil i ejerskabet for vores data i dag, så vi mere trygt kan tage afsæt i brugbar viden til at kunne skræddersy den rette støtte til den enkeltes sundhed. Det kræver et stadig større fokus på dataetik på et område, hvor vi i dag ikke har tilstrækkelig fokus og bevågenhed, mener Grith Okholm Skaarup.


Hun påpeger, at det er vi nødt til, også fordi der så er stort potentiale i, at healthtech er en del af løsningen til at skabe mærkbar effekt for menneskers mentale og fysiske sundhed og trivsel. Så det skal vi kunne gøre med god samvittighed for så kan data være til stor værdi for både os selv og samfundet.Mød Imran Rashid i Aftryk #23: Det mærkbare medmenneske

MØD MEDMENNESKE, speciallæge og innovationsdirektør i Lenus Imran Rashid.

I AFTRYK om digital sundhed og bevidste og mærkbare aftryk i samfund, lederskab og livsdesign.Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup her eller finde alle ydelser samlet her

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 

CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.


Comments


bottom of page