top of page
  • Forfatters billedeGrith Okholm Skaarup

Byt fordømmelsen ud med venlighed - også over for dig selv



Self-compassion kan være et vigtigt redskab for dig. For usikkerhed og tvivl om egne evner skal ikke stå i vejen for det gode liv.

Af Grith Okholm Skaarup

Det er måske en af livets helt store udfordringer. Det at sige til sig selv: “Du er god nok, som du er”. Men på rejsen mod at blive et bedre medmenneske, sætte positive aftryk og lede med medfølelse er det også vigtigt, at man sørger for at vende netop den mission ind mod sig selv.


'Især kvinder, der er på arbejdsmarkedet og er under 40 år, scorer lavt på selvtillid, sammenlignet med deres mandlige kolleger. Det viser en undersøgelse fra 2019 fra Harvard Business Review'


For self-compassion er blevet et nøgleelement i et velfungerende liv. Med god grund. For lavt selvværd, dårlig selvtillid og evigt fokus på egne fejl og mangler påvirker os langt ind i både vores professionelle og private liv.

Især kvinder, der er på arbejdsmarkedet og er under 40 år, scorer lavt på selvtillid, sammenlignet med deres mandlige kolleger. Det viser en undersøgelse fra 2019 fra Harvard Business Review.





'Værst ser det ud for kvinder i 20’erne. De har en selvtillids-score, der ligger 60 % lavere end mændenes. Det betyder desværre, at kvinder i mindre grad søger højere stillinger, hvor de skal konkurrere med ambitiøse kollegaer.'


Selvom de kvindelige deltagere i undersøgelsen i udpræget grad scorede højere i nøglekompetencer som ærlighed, integritet, kommunikation og evnen til at samarbejde end mændene fra samme aldersgruppe, viser undersøgelsen, at deres selvtillid er meget lavere end mændenes. Værst ser det ud for kvinder i 20’erne. De har en selvtillids-score, der ligger 60 % lavere end mændenes. Det betyder desværre, at kvinder i mindre grad søger højere stillinger, hvor de skal konkurrere med ambitiøse kollegaer.


Vis medfølelse over for dig selv

Humtech - Grith Okholm Skaarup - ledelse - trends - mennesker - tech - aftryk - futurework - arbejdsliv - livsdesign - rådgivning - videnformidling - board - digitalisering - lederskab - fællesskab

Vi skal ikke sætte mænd og kvinder i et modsætningsforhold, men vi er nødt til at kende fakta for at kunne stå bevidst og oplyse til at kunne ændre de omstændigheder, træk og normer, der har skabt forskelle, hvor der ingen burde være. For usikkerheder og negativt tankemylder rammer alle køn i alle aldre. Og når kvinderne rammer 60 år, så begynder de faktisk at overhale mændene på selvtillids-scoren, viser undersøgelsen.

Tallene nævnt ovenfor er taget med for at illustrere, at de negative tanker som for eksempel “at man ikke er god nok” - selvom man har en masse kompetencer at give af - kan være meget invaliderende. Det kan resultere i, at man ikke søger drømmejobbet, ikke byder ind på de fede arbejdsopgaver, og bare går rundt og har det rigtig dårligt med egen præstation og væremåde.


Og netop vigtigheden i at udvise medfølelse overfor sig selv, har jeg talt med forfatter og ekspert i pædagogisk psykologi Anne-Mette Sohn Jensen om i podcasten Aftryk. Hun mener, at det er essentielt, at vi gør op med den hårde tone, vi kan have over for os selv, og møder os selv med venlighed frem for fordømmelse.

“Hvis nu man ser på sig selv med et mere nænsomt blik i stedet for at slå sig selv oveni hovedet med alt det, man ikke kan finde ud af, og alt det man gør forkert, så skal man vende den om og påpege for sig selv, at man er faktisk er et ret godt menneske. Og måske spørge sig selv: hvad ville mine veninder eller børn sige om mig?" - Anne-Mette Sohn Jensen

Shared humanity

Helt essentielt i arbejdet med compassion og self-compassion er fokus også på det, der hedder shared humanity. Som i sin enkelthed kan oversættes til oplevelsen af forbundenhed. Det betyder, at vi skal pleje vores udsyn uden for os selv, også for at være mere nådige over for os selv. Så vi forstår, at vi som menneskehed hører sammen - at alle oplever lidelser, og at det derfor ikke er noget, vi er alene om.


“Det er jo i de mest sårbare relationer, når man åbner op for posen, at de stærkeste relationer bliver skabt" - Anne-Mette Sohn Jensen


Det handler også om, at vi skal lære at dele vores tvivl og spekulationer med hinanden. Måske blot i første omgang med en ven eller partner, måske senere for fremmede eller på de sociale medier. Anne-Mette Sohn Jensen siger: “Det er jo i de mest sårbare relationer, når man åbner op for posen, at de stærkeste relationer bliver skabt"

"Jo mere, man læner sig ind i, at det er et menneskeligt vilkår, at man begår fejl, og følelsen af, at livet ikke går, som man havde håbet på, er noget, man deler med alle andre mennesker i hele verden, des bedre. For så føler man sig ikke så alene mere”, uddyber hun. Hvis du vil høre mere om shared humanity, styrken i at være sårbar og self-compassion, så lyt til min samtale med Anne-Mette Sohn Jensen i podcastserien Aftryk her.


Se Aftryk 09: Anne-Mette Sohn Jensen - Medfølelsens kraft til personligt lederskab.

MØD MEDMENNESKET Anne Mette Sohn Jensen, forfatter og ekspert i pædagogisk psykologi.

AFTRYK om medmenneskelig psykologi.


Se Aftryk i samtalen mellem forfatter Anne-Mette Sohn Jensen og stifter af Humtech Grith Okholm Skaarup. Her får du et væld af faglige og personlige refleksioner og værktøjer til, hvordan du selv kan sætte mere bevidste aftryk i både eget og andres liv. I medmenneskelighed, forbundenhed og fællesskab. I medfølelsens kraft til det personlige lederskab og følgeskab.


Anne-Mette Sohn Jensen står bag flere fagbøger om bl.a. compassion. Hun udgav i 2021 bogen ´Arousal and Compassion´ og har i 2022 udgivet bogen ‘Omsorgstræthed’. Bøgerne kan købes her: Arousal and Compassion og Omsorgstræthed.

Anne-Mette Sohn Jensen og Grith Okholm Skaarup mødtes i en fagskrivegruppe i 2020. Mød hele fagskrivegruppen og hør om deres erfaringer i podcasten Forfatterhjørnet med skrivementor Charlotte Heje Haase. Lyt med her




Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig

Vil du være klogere på menneskelige behov i den teknologiske tidsalder? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag og workshops med stifter af Humtech Grith Okholm Skaaruher eller finde alle ydelser samlet her

Du kan fx. booke workshoppen Sæt aftryk, hvor vi tager afsæt i det compassion fokuserede lederskab i arbejdet med dit Thoughtful Leadership eller du kan ligesom flere hundrede topledere lade dig inspirere af morgendagens brobygning mellem mennesker og teknologi i foredraget Fremtidens lederskab. 

Vil du læse eller bidrage til det digitale medie Humtech Impact? 

Humtech Impact er journalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video og skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech. 

CO-Lab og bidrag

Det digitale medie Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag, lyd eller video kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto via bidragsformularen her.

Comments


bottom of page