Grith Okholm Skaarup
Byt fordømmelsen ud med venlighed - også overfor dig selv

Self-compassion kan være et vigtigt redskab for dig. For usikkerhed og tvivl om egne evner skal ikke stå i vejen for det gode liv.
Af: Grith Okholm Skaarup
Det er måske en af livets helt store udfordringer. Det at sige til sig selv: “Du er god nok, som du er”. Men på rejsen mod at blive et bedre medmenneske, sætte positive aftryk og lede med medfølelse er det også vigtigt, at man sørger for at vende netop den mission ind mod sig selv.
For self-compassion er blevet et nøgleelement i et velfungerende liv. Og af gode grunde. For lavt selvværd, dårlig selvtillid og evigt fokus på egne fejl og mangler påvirker os langt ind i både vores professionelle og private liv.
Og især kvinder, der er på arbejdsmarkedet og er under 40 år, scorer lavt på selvtillid, sammenlignet med deres mandlige kolleger. Det viser en undersøgelse fra 2019 fra Harvard Business Review.
Selvom de kvindelige deltagere i undersøgelsen i udpræget grad scorede højere i nøglekompetencer som ærlighed, integritet, kommunikation og evnen til at samarbejde end mændene fra samme aldersgruppe, viser undersøgelsen, at deres selvtillid er meget lavere end mændenes. Værst ser det ud for kvinder i 20’erne. De har en selvtillids-score, der ligger 60% lavere end mændenes. Det betyder desværre, at kvinder i mindre grad søger højere stillinger, hvor de skal konkurrere med ambitiøse kollegaer.
Vis medfølelse overfor dig selv
Dette skriv er ikke for at sætte mænd og kvinder i et modsætningsforhold. For usikkerheder og negativt tankemylder rammer alle køn i alle aldre. Og når kvinderne rammer 60 år, så begynder de faktisk at overhale mændene på selvtillids-scoren, viser undersøgelsen.

Tallene nævnt ovenfor er taget med for at illustrere, at de negative tanker som for eksempel “at man ikke er god nok” - selvom man har en masse kompetencer at give af - kan være meget invaliderende. Det kan resultere i, at man ikke søger drømmejobbet, ikke byder ind på de fede arbejdsopgaver, og bare går rundt og har det rigtig dårligt med egen præstation og væremåde.
Og netop vigtigheden i at udvise medfølelse overfor sig selv, har jeg talt med forfatter og ekspert i pædagogisk psykologi Anne-Mette Sohn Jensen om i podcasten Aftryk. Hun mener, at det er essentielt, at vi gør op den hårde tone, vi kan have overfor os selv, møde os selv med venlighed frem for fordømmelse.
“Hvis nu man ser på sig selv med et mere nænsomt blik, i stedet for at slå sig selv oveni hovedet med alt det, man ikke kan finde ud af og alt det, man gør forkert, så skal man vende den om, og påpege for sig selv, at man er faktisk et ret godt menneske. Og måske spørge sig selv: hvad ville mine veninder eller børn sige om mig?”
“Hvis nu man ser på sig selv med et mere nænsomt blik, i stedet for at slå sig selv oveni hovedet med alt det, man ikke kan finde ud af og alt det, man gør forkert, så skal man vende den om, og påpege for sig selv, at man er faktisk et ret godt menneske. Og måske spørge sig selv: hvad ville mine veninder eller børn sige om mig?” siger Anne-Mette Sohn Jensen.
Shared humanity
Helt essentielt i arbejdet med compassion og self-compassion er fokus også på, det der hedder shared humanity. Som i sin enkelthed betyder, at vi skal pleje vores udsyn uden for os selv, også for at være mere nådige over for os selv. Så vi forstår, at vi som menneskehed hører sammen og alle oplever lidelser, og at det derfor ikke er noget, vi er alene om. Det handler også om, at vi skal lære at dele vores tvivl og spekulationer med hinanden. Måske blot i første omgang med en ven eller partner, måske senere for fremmede eller på de sociale medier.
“Det er jo i de mest sårbare relationer, når man åbner op for posen, at de stærkeste relationer bliver skabt”
"Jo mere, man læner sig ind i, at det er et menneskeligt vilkår, at man begår fejl, og følelsen af, at livet ikke går, som man havde håbet på, er noget, man deler med alle andre mennesker i hele verden, des bedre. For så føler man sig ikke så alene mere”, siger hun og fortsætter: “Det er jo i de mest sårbare relationer, når man åbner op for posen, at de stærkeste relationer bliver skabt”.
Hvis du vil høre mere om shared humanity, styrken i at være sårbar og self-compassion, så lyt til min samtale med Anne-Mette Sohn Jensen i serien Aftryk her.
Se Aftryk 09: Anne-Mette Sohn Jensen - Medfølelsens kraft til personligt lederskab.
Om aftryk i medmenneskelig psykologi.
Mød medmennesket Anne Mette Sohn Jensen, forfatter og ekspert i pædagogisk psykologi. I det her afsnit af Aftryk får du et væld af gode faglige og personlige refleksioner og værktøjer til, hvordan du selv kan sætte mere bevidste aftryk i både eget og andres liv. I vores medmenneskelighed, forbundenhed og fællesskab. I medfølelsens kraft til det det personlige lederskab og følgeskab.
Anne-Mette Sohn Jensen står bag flere fagbøger om bl.a. compassion. Hun udgav i 2021 bogen ´Arousal and Compassion´ og har i 2022 udgivet bogen ‘Omsorgstræthed’. Bøgerne kan købes her: Arousal and Compassion og Omsorgstræthed.

Anne-Mette Sohn Jensen og Grith Okholm Skaarup mødtes i en fagskrivegruppe i 2020. Mød hele fagskrivegruppen og hør om deres erfaringer i podcasten Forfatterhjørnet med skrivementor Charlotte Heje Haase. Lyt med her
Aktuelle og skræddersyede oplæg til dig
Vil du være klogere på dit eget og fremtidens lederskab? Så kan du booke aktuelle og skræddersyede foredrag, workshops og 1:1-sessions med stifter af Humtech Grith Okholm hos ARTE Booking eller Youandx.
Du kan også booke workshoppen Sæt aftryk, hvor vi tager afsæt i det compassion fokuserede lederskab i arbejdet med dit Thought Leadership eller ligesom flere hundrede topledere har valgt lade dig inspirere af foredraget Fremtidens lederskab.
Vil du læse eller bidrage til onlinemagasinet Humtech Impact?
Humtech Impact er videnjournalistik om menneskelige behov i en teknologisk tidsalder - formidlet i tekst, billeder, audio og video. Humtech Impact er skabt af kommunikatører og journalister ved Humtech.
CO-Lab og bidrag
Onlinemagasinet Humtech Impact bringer også gæsteindlæg inden for det redaktionelle område eksistens, teknologi, lederskab, arbejdsliv og livsdesign. Artikelbidrag kan sendes sammen med kontaktinfo og portrætfoto til: info@humtech.dk